Жир чи цукор: що для людини гірше

19 вересня 2022, 13:27
Читать новость на русском

Джерело:

Cleveland Clinic

Існує багато думок щодо шкідливого впливу жирів та цукру на організм людини. Американська кардіологічна асоціація розповіла, що насправді гірше.

Нещодавно ви прочитали, що цільно жирні молочні продукти менше сприяють серцево-судинним захворюванням, ніж знежирені молочні продукти. Наступного дня лікар скаже вам, що жир нездоровий. Тоді ви раптом натрапляєте на інформацію, що жир не такий шкідливий для вас, як цукор. У що тоді вірити – розповідаємо в матеріалі.

Зверніть увагу Найкращі продукти для розвитку мозку та пам'яті, про користь яких ви не здогадувались

Що шкідливіше: жир чи цукор

Американська кардіологічна асоціація, яка стежить за дослідженнями на подібні теми, вважає, що шкідливим є як жир, так і цукор.

"І жир, і цукор шкідливі для вас", – каже дієтолог із профілактичної кардіології Кейт Паттон, Однак мовиться про насичені жири, трансжири та доданий цукор. Бо є і корисні жири та цукор.

Які жири шкідливі

Насичені жири та трансжири шкідливі для вас, і крапка. Обидва стимулюють утворення холестерину ліпопротеїнів низької щільності. Як наслідок, може виникнути запалення, яке прискорює розвиток ішемічної хвороби серця.

Насичені жири містяться в основному в продуктах тваринного походження, в деяких рослинних оліях, враховуючи кокосову олію та пальмову олію.


Шкідливі жири є в кокосовій олії / Фото Unsplash

Якщо вам потрібно знизити рівень холестерину, AHA рекомендує споживати не більше 5 – 6% калорій у вигляді насичених жирів. В іншому випадку слід обмежити вживання насиченого жиру до 10% від загальної кількості калорій.

Насправді жодна кількість трансжирів не є безпечною для споживання. Трансжири не зустрічаються в природі.

А які жири корисні

Хороша новина полягає в тому, що вам не потрібно відмовлятися від усіх жирів, щоб залишатися здоровим. Мононенасичені та поліненасичені жири насправді корисні для вашого серця.

За даними AHA, заміна насичених жирів у вашому раціоні на полі- та мононенасичені жири може знизити рівень серцево-судинних захворювань.

"Добре включити ці корисні жири у свій раціон, пам’ятаючи, що всі жири містять 9 калорій на грам", – розповідає Паттон.

Гарними джерелами мононенасичених жирів є оливкова олія, ріпакова олія, авокадо та горіхи.

Омега-3 і омега-6 – це типи поліненасичених жирів. Омега-3 жирні кислоти є незамінними жирами, які організм не може виробляти. Вони знижують ризик утворення тромбів і зменшують запалення. Джерелами омега-3 жиру є жирна риба, така як лосось і сардини, а також волоські горіхи та насіння льону.


Риба є джерелом Омега-3 / Фото Unsplash

Омега-6 жири створюють здорові клітини та нервові волокна. Вони містяться в соєвій, кукурудзяній, соняшниковій та сафлоровій олії.

Який цукор шкідливий, а який корисний

Цукор стоїть на межі між здоровим і нездоровим. Деякі форми цукру містяться в природі в таких продуктах, як фрукти (фруктоза) і молоко (лактоза). Вони безпечні, якщо їх споживати як частину збалансованої здорової дієти.

Основне занепокоєння викликає додавання цукру, наприклад сахарози, які не є природними. Сахароза міститься в цукерках, печиві та морозиві, часто в хлібі, пластівцях та в томатних соусах.


Шкідливим є доданий цукор, що міститься в цукерках і тістечках / Фото Unsplash

"Надмірне споживання цукру пов'язане з підвищеним ризиком діабету, ожиріння та гіпертригліцеридемії", – зазначає дієтолог.

Дієтичні рекомендації, видані Міністерством охорони здоров’я США рекомендують жінкам споживати не більш ніж 100 калорій (6 чайних ложок) доданого цукру на день.