Що станеться з організмом, якщо перестати їсти м'ясо
Джерело:
real simpleЗ міркувань здоров'я чи етичних міркувань все більше людей вирішують їсти менше тваринного білка або взагалі не споживати його. Але які наслідки для здоров'я від таких обмежень?
Загалом тваринні білки не є корисними чи шкідливими для здоров'я. Як і в усіх сферах харчування, проблема має тонший характер.
Зверніть увагу Повний вперед: як відновити організм після запалення
Що ви втрачаєте
М'ясо забезпечує необхідні мікроелементи, такі як вітаміни групи В, залізо та цинк, а також є джерелом повноцінного білка,
– говорить сертифікований дієтолог Дені Леві-Воллінз.
Повноцінна білкова їжа містить усі дев'ять амінокислот, які вважаються необхідними для міцного здоров'я. Їх не може виробляти людський організм, ми повинні отримувати амінокислоти із зовнішніх джерел.
Повноцінні білки можна отримувати і з нем'ясних джерел, таких як молочні продукти, яйця та соєві продукти. Але м'ясо є доступним і ефективним джерелом. Відмова від нього без правильної заміни погано вплине на організм.
Якщо м'ясо просто забрати з раціону, а не замінити, споживач ризикує отримати дефіцит заліза або B12, анемію та виснаження м'язів,
– пояснює Леві-Воллінз.
Які переваги
З іншого боку, виключення м'яса з раціону має певні переваги. Наприклад, зменшення насичених жирів, холестерину та натрію – усіх сполук, які можуть збільшити певні ризики для здоров'я при таких станах, як серцево-судинні захворювання та високий кров'яний тиск.
"Якщо м'ясо замінити рослинними джерелами білка, то серед інших переваг – збільшення споживання клітковини, фітонутрієнтів і антиоксидантів", – каже дієтолог.
Деякі дослідження показують, що заміна м'яса (зокрема, червоного та обробленого) на продукти рослинного походження пов'язана зі збільшенням тривалості життя.