Броколі проти цвітної капусти: що корисніше для нашого здоров'я
Незалежно від того, чи це ваші улюблені гарніри, чи їжа, яку ви вживаєте на примус – броколі та цвітна капуста є найкориснішими продуктами, які здатні покращити роботу кишечника та наситити організм антиоксидантами. Втім вони відрізняються калорійністю та кількістю вітамінів. Тож спробуємо проаналізувати, що найкраще підійде для вашої дієти.
Джерело: Greatist
Обидва хрестоцвіті славляться антиоксидантами, високим вмістом вітаміну С та низькою калорійністю. оскільки вони є представниками Brassicaceae, не дивно, що і броколі, і цвітна капуста, схожі не лише візуально, але й за своїм впливом на наш організм.
Читайте також: Вітамін K: за що відповідає, в яких продуктах міститься та як усунути дефіцит
Та навіть попри спільне коріння, ці овочі мають декілька відмінностей. Саме про них ми сьогодні й поговоримо детальніше.
Що обрати
І броколі, і цвітна капуста забезпечують організм великою кількістю схожих поживних речовин, втім, їх кількість все ж відрізняється.
1 склянка (91 грам) броколі |
1 склянка (107 грамів) цвітної капусти |
|
Калорії | 31 | 27 |
Вуглеводи | 6 грамів | 5,5 грама |
Клітковина | 2,5 грама | 2 грами |
Білок | 2,5 грама | 2 грами |
Вітамін С | 90% DV | 57% DV |
Вітамін К | 77% DV | 14% DV |
Фолат | 14% DV | 15% DV |
Калій | 6% DV | 7% DV |
Марганець | 8% DV | 7% DV |
Магній | 5% DV | 4% DV |
Користь для здоров'я
В обидвох хрестоцвітих міститься багато корисних елементів / Фото Pexels
Антиоксиданти
Броколі – чемпіон за вмістом антиоксидантів. Цей тип капусти відрізняється вмістом унікальної сполуки – сульфорафан, яка зменшує рівень цукру в крові та усуває запальні процеси організму. Також броколі містить багато лютеїну та зеаксантину – антиоксидантів, які використовуються для покращення зору.
Цвітна капуста ж містить ряд інших сполук, наприклад, протокатехову кислоту, кверцетин, пірогалол та ванілінову кислоту, які чинять антигістамінну та протизапальну дію, а також допомагають відновленню клітин.
Профілактика раку
За даними досліджень, достатнє споживання хрестоцвітих овочів асоціюється зі зниженим ризиком раку легенів, товстої кишки, шлунка та простати. Тож сміливо включайте у свій раціон обидва продукти!
Здоров’я серця
Огляд досліджень показав, що люди, які їли більше хрестоцвітних овочів, мали менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не споживав ні броколі, ні цвітної капусти.
Здоров’я кишечника
Мікробіом кишечника – баланс бактерій у вашому шлунково-кишковому тракті – може впливати як на ризик діабету 2 типу, так і на психічне здоров'я. Броколі та цвітна капуста, своєю чергою, допомагають підтримувати здоровий мікробіом. Через значний вміст клітковини, вони сприяють роботі кишечника, покращують всмоктування корисних речовин. вітамінів та мінералів і стають натуральним сорбентом, який очищує травний тракт від токсинів.