Цього ви точно не знали про абрикоси: чому їх варто їсти

2 червня 2023, 21:02
Читать новость на русском

Джерело:

WebMD

Сезон абрикосів вже на носі, тож пора більше дізнатись про ці плоди. Купувати смачні фрукти точно варто, адже містять вони чимало вітамінів та корисних елементів.

Фрукти походять з Китаю, де їх вперше почали культивувати ще 4000 років тому. Вони мають жовто-помаранчеву шкірку, а смак їхній може мати як солодкі нотки, так і терпкі, залежно від сорту. 

Цікаво Які вправи допоможуть психічно відновитися після постійних обстрілів

Чим корисні абрикоси

Існує чимало цікавих фактів та переваг вживання, про які вам варто знати. Розпочнемо з унікального міксу корисних складників: в абрикосах ви знайдете вітаміни, флавоноїди і калій, що мають значний позитивний вплив на здоров'я.

Флавоноїди: вони захищають і зміцнюють кровоносні судини, а також зменшують ознаки запалення в організмі.

Калій: цей мінерал важливий для роботи нервів і м'язів. Він забезпечує і безперебійне транспортування поживних речовин по всьому тілу, а також підтримує здоровий артеріальний тиск і серцево-судинну систему.

Вітаміни: у свіжих фруктах ви знайдете широкий ряд поживних елементів, зокрема:

  • вітамін А;
  • вітамін С;
  • пантотенова кислота (B5);
  • вітамін Е;
  • бета каротин;
  • калій;
  • лютеїн;
  • зеаксантин;
  • лікопін;
  • цинк;
  • мідь;
  • залізо;
  • фосфор;
  • марганець;
  • магній.

Які переваги для здоров'я ви можете отримати


Абрикоси дуже корисні / Фото Pexels

Шкіра

Покращення можна спостерігати на прикладі шкіри, позитивний вплив на яку мають антиоксиданти, зокрема вітамін Е та вітамін С. Вони допомагають захистити покриви від ультрафіолетового випромінювання, що знижує ризики ранніх зморшків та покращує еластичність. Ще один антиоксидант, бета-каротин, береже клітини шкіри від сонячного ураження, а високий вміст води у фруктах забезпечить зволоження. 

Здоровий зір

З цим впливом гарно справляється вітамін А, бета-каротин та інші каротиноїди, тож абрикоси, що містять мікс цих елементів, чудово підтримують здоров'я очей. Лютеїн, що також міститься у фрукті, допомагає підтримувати сітківки та кришталика, а каротиноїди та вітамін Е покращують загальний зір. Відтак вживаючи абрикоси ви можете легко знизити ризик дегенерації жовтої плями та катаракти.

Покращення травлення

Аби допомогти вашій травній системі знадобляться харчові волокна. Загальний вміст клітковини у фруктах можна поділити на два підвиди: розчинну та нерозчинну. Розчинна клітковина допомагає вашому шлунково-кишковому тракту утримувати достатню кількість води та сприяє розвитку корисних бактерій. Нерозчинна клітковина також корисна, адже допомагає підтримувати здоровий рівень кишкових бактерій.