До цього руху почав долучатися бізнес: з'явилися веганські продукти харчування, магазини, меню, ресторани. Навіть серед індивідуальних раціонів харчування (MRE) американських військовослужбовців є веганський. Долучились до тренду й лідери думок та селебрітіс, зокрема, Білл Гейтс, Пол Маккартні та приклад для наслідування серед спортсменів – Карл Льюїс. На чому базується філософія веганства та чи справді воно таке корисне для здоров'я, 24 Канал розповідає у матеріалі.

Цікаво Коли нічого не хочеться – це хвороба, втома чи лінь?

Що таке веганство

Сучасне веганство – це спосіб життя, що виключає споживання продуктів тваринного походження, заперечує товарний статус тварин, їхню експлуатацію та всі форми насильства над ними. Вегани не вживають в їжу:

  • м'ясо худоби, птахів, риб та інших тварин;
  • молоко та молокопродукти;
  • мед та продукти бджільництва.

Представники цього руху не носять одяг та взуття зі шкіри, хутра, вовни та шовку. Не користуються косметикою, яку тестували у лабораторіях на тваринах. Вегани також виступають проти використання тварин у наукових дослідженнях, у сфері розваг тощо.


Вегани виступають проти експлуатації тварин / Фото Pexels ​

Одним із головних аргументів адептів веганства стало індивідуальне здоров'я. Ідеологія малює типового вегана як абсолютно здорову людину, яка перемогла одне або кілька важких захворювань. Він продуктивний, креативний і спортивний, розраховує прожити довге, наповнене та щасливе життя. Не дивно, що приріст неофітів у веганство сягає сотень відсотків. Але чи немає у цьому перебільшення?

Спочатку були вегетаріанці

Базис веганської практики – вегетаріанська дієта – добре відома людству. Зазвичай вона ґрунтується на традиціях білкового голодування чи пов'язана з релігією. У Європі ідея вегетаріанства відома з античних часів, але тривалий час не мала масової підтримки.

Все почало змінюватися у 1838 році, коли Дж. Гривз організував "Олкотт Хаус" (Alcott House) – просвітницьке духовне товариство. Крім вегетаріанства, учасники "Олкотт Хаусу" практикували астрологію, месмеризм, френологію та подібні сумнівні речі.

У 1847 році вони ініціювали заснування Вегетаріанського товариства Сполученого Королівства (The Vegetarian Society of the United Kingdom), яке стало центром поширення вегетаріанства в Європі. Практично одразу спільнота розділилася через питання "що можна і що не можна", сформувалися кілька її розгалужень:

  • лактовегетаріанці – включають молочні продукти в меню;
  • лактоововегетаріанці – вживають у їжу молочні продукти та яйця;
  • ововегетаріанці – споживають яйця;
  • пескевегетаріанці – включають в меню рибу та морепродукти;
  • поллотаріанці – їдять м'ясо птиці, рибу, яйця та молокопродукти.

Крапку в цьому заплутаному процесі поставив Дональд Вотсон, який за базовою освітою був теслею і викладачем теслярського ремесла. У 1944 році разом із однодумцями він заснував "Веганське суспільство". Ренеймінг пояснив так: три перші та дві останні літери слова vegetarian символізують "початок і кінець вегетаріанства".

Відтак ідея, що претендує на розв'язання глобальних проблем Землі та людства в ⅩⅩⅠ столітті, з самого початку не базувалася на науковому підході та знаннях.


Існують різні види веганства / Фото Pexels

Веганська дієта та здоров'я

Згідно з дослідженнями ринку, проведеними британською компанією Mintel, 49% британських веганів обрали цей шлях через піклування про здоров'я. Тож варто з'ясувати, наскільки корисним є такий тип харчування. Розумно засумніватись у достовірності безапеляційних текстів про "веганів – найздоровіших з людей" та про цілющі властивості переходу на веганську дієту.

Сучасні вчені вказують на наступні сегменти життєво важливих нутрієнтів, які є дефіцитними у веганському меню та недолік яких може спричинити серйозні проблеми:

  • білок та незамінні амінокислоти;
  • незамінні жирні кислоти;
  • вітаміни B12 та D;
  • макро- та мікроелементи – залізо, кальцій, йод.

Білки та амінокислоти – одні з найважливіших нутрієнтів раціону людини. Білки входять до складу структурних елементів клітини, ферментів, гормонів (глюкагон, інсулін, гормон росту, кортикотропін та інших), факторів гуморального імунітету. Дефіцит білка в раціоні автоматично гальмує процеси росту, відновлення, регенерації, порушує гуморальну регуляцію.

Важливим аспектом білкового харчування є амінокислотний склад білків. Частина амінокислот не синтезується в організмі людини. Для нормальної життєдіяльності вони мають надходити з їжею.

Класичний список незамінних амінокислот включає:

  • валін;
  • ізолейцин;
  • лейцин;
  • лізин;
  • метіонін;
  • треонін;
  • триптофан;
  • фенілаланін;
  • гістідин;
  • аргінін.

Білок яйця вважається ідеальним, тобто містить усі незамінні амінокислоти у співвідношенні, що дозволяє організму відновлювати внутрішні структури. Тому його біологічну цінність приймають за 100%. Відповідно до показників ідеального білка розраховується біологічна цінність інших.

Для білків м'яса вона становить 95 – 98%, для казеїну (сиру) – близько 80%, а для білків рослинного походження – всього 30 – 70%. У зв'язку з низькою біологічною цінністю більшість білків рослинного походження належать до неповноцінних. Для веганського раціону, бездефіцитного за амінокислотами, необхідний складний мікс продуктів.


Білки необхідні для здоров'я людини / Фото Pexels​

Другий момент пов'язаний із біологічною доступністю білка: тваринний білок легко доступний для дії шлункового соку та протеолітичних ферментів. Біологічна доступність білків рослинного походження нижча, оскільки рослинна клітина має целюлозну стінку. У шлунково-кишковому тракті людини немає фізіологічних механізмів, ферментів або симбіонтів, що ефективно руйнують целюлозу. Доступність білка рослинного походження нижча, тому споживати білоквмісних продуктів потрібно більше.

Часто можна зустріти дані про порівняну кількість білка у нутрієнтах тваринного та рослинного походження. Наприклад, в 100 грамах яловичини – 26 грамів білка, а в 100 грамах сої – 36. Але через різний ступінь зволоження вихідних продуктів в 100 грамах вареної яловичини залишиться 26 грамів білка, а в 100 грамах вареної сої – вже тільки 13. Тобто для отримання однакової кількості білка сої потрібно вдвічі більше.

Очевидно, що забезпечити повноцінний білковий раціон веганам складніше, а споживати продуктів потрібно більше. Травна система людини, на відміну від типових травоїдних тварин, не має морфологічних та фізіологічних пристосувань для постійного перетравлення їжі. Посилення навантаження на неї провокує різноманітні розлади та загострення хронічних захворювань.

Через різницю фізіології рослин і людей деякі незамінні життєво важливі нутрієнти практично неможливо отримати з рослинної їжі.

Поліненасичені жирні кислоти входять до складу клітинних мембран, стінок кровоносних судин, беруть участь у метаболічних процесах. Вони поділяються на дві групи: омега-3 та омега-6. З 11 кислот групи омега-3 мінімум дві – ейкозапентаєнова і докозагексаєнова – містяться виключно в продуктах тваринного походження. Нестача омега-3 призводить до порушення когнітивних функцій, провокує депресії, знижує імунітет, провокує хронізацію запальних процесів.

Вітамін B12 (ціанокобаламін) бере участь у регуляції внутрішньоклітинного енергообміну, регуляції метаболізму білків, жирів та вуглеводів. Він необхідний для нормального функціонування нервової системи (синтез мієліну), кровотворення, синтезу ДНК/РНК, виведення гомоцистеїну. Вітамін B12 не синтезується в організмі людини і не міститься в продуктах рослинного походження. Таким чином отримати вітамін B12 з веганського раціону неможливо.

Вітамін D бере участь у метобалізмі кальцію та фосфору, забезпеченні нервово-м'язової провідності, регуляції імунітету. Провітамін D не синтезується в організмі людини, надходить в організм із продуктів харчування тваринного походження. Авітаміноз і гіповітаміноз вітаміну D вважається фактором, що провокує порушення ліпідного обміну (надлишкової ваги), псоріаз, вітіліго, погіршення пам'яті та когнітивних функцій, розлади сну. Найбільш доступні джерела провітаміну D – знову продукти тваринного походження.

Вітамін D можна отримати тільки з їжі тваринного походження / Фото Pexels

Макро- та мікроелементи відіграють важливу роль у фізіологічних процесах в організмі людини. У вигляді коферментів вони входять до складу ферментів, або в молекулярну структуру гормонів. Макро- та мікроелементи надходять тільки з їжею, і частина їх втрачається під час роботи системи виділення.

Залізо – один з найважливіших мікроелементів, який бере участь у різних фізіологічних процесах: від зв'язування, транспортування та депонування кисню (гемоглобін, міоглобін) до транспорту електронів (цитохроми). Залізо входить до складу активних центрів ферментів, здійснює окисно-відновні функції (оксидази, гідроксилази, супероксиддисмутази та інше).

У продуктах харчування залізо містится у вигляді двох Fe2+ або трьох валентного катіону Fe3+. Катіон Fe2+ має назву "гемове залізо" та міститься виключно у продуктах тваринного походження. Гемове залізо абсорбується майже повністю. У продуктах рослинного походження міститься негемове залізо Fe3+, яке абсорбується з втратами, тому для веганів норма споживання заліза набагато вища.

Дефіцит заліза у раціоні провокує залізодефіцитну анемію, яка є однією з основних причин зростання материнської та дитячої смертності. ВООЗ вважає, що на латентний дефіцит заліза страждають близько 700 – 800 мільйонів людей у світі, його реєструють у 30% жінок та 50% дітей у ранньому віці.

Йод – мікроелемент, що входить до складу гормонів щитовидної залози тироксину та трийодтироніну, які в свою чергу мають глобальний вплив на гуморальну регуляцію організму. Основне джерело йоду в раціоні – морепродукти, з яких до веганської дієти входять лише водорості. Нестача йоду призводить до розвитку зобу (дифузного або вузлового), гіпотиреозу, порушення когнітивних функцій, порушень репродуктивної системи, дисфункцій гіпофіза.

Кальцій – макроелемент, який бере різнобічну участь у роботі організму. Він формує скелет та зуби, створює електроліти організму, бере участь у скорочення м'язів та необхідний для нормального функціонування ферментів. Також кальцій потрібний для зсідання крові та підтримки нормального серцевого ритму.

Кальцій входить до складу багатьох продуктів харчування, але кількості, що покривають добову норму, містяться тільки в молокопродуктах. Дефіцит кальцію – гіпокальціємія – призводить до порушення мінералізації скелета: остеопенії та остеопорозу, зниження кров'яного тиску, серцево-судинної недостатності, імуносупресії та інших проблем. Для веганів нестача кальцію може посилюватись дефіцитом вітаміну D, без якого він не засвоюється.


Веганам для підтримання здоров'я потрібна складна дієта / Фото Pexels​

Щоб забезпечити максимальне засвоєння корисних речовин з їжі, організм повинен бути вільним від накопичених токсинів, що заважають засвоєнню вітамінів, мікро- та макроелеменів. Детокс – це природний процес самоочищення організму від токсинів та продуктів метаболізму.

Все, що організм не в змозі вивести, затримується у лімфі. Існують способи, що можуть допомогти лімфатичній системі: регулярні помірні фізичні навантаження, масаж, підтримка водного балансу та спеціальні лімфодренажні засоби. До таких препаратів належать Лімфоміозот та Галіум-Хеель.

Завдяки натуральним компонентам рослинного, мінерального та тваринного походження ці лікарські засоби підтримують функціональні можливості лімфатичної системи, покращують відтік лімфи з усіх органів і тканин, чинять дезінтоксикаційну, дренажну, імуномодулюючу, протизапальну дію.

Зверніть увагу, що перераховані потенційні ризики та проблеми веганської дієти наведені для здорових дорослих людей. Для вразливих груп – дітей в період росту та статевого дозрівання, вагітних жінок та матерів, які годують, літніх людей та тих, хто страждає на хронічні захворювання – негативний вплив такої дієти на організм буде значно більш руйнівним.

Веганство – це добре чи погано?

Логічно буде розглядати веганство як можливий варіант особистого етичного вибору здорової дорослої людини. У цьому сенсі він не кращий і не гірший від будь-якого іншого, що не суперечить суспільним нормам.

Але до будь-якого вибору потрібно підходити усвідомлено, зваживши всі за та проти. Один із найбільш тиражованих мотивів веганства – турбота про здоров'я – виглядає дуже непереконливо та відверто спекулятивно. Не варто шукати у веганстві те, чого в ньому не було з самого початку та навряд чи з'явиться в майбутньому.