Родзинки – здорова альтернатива цукеркам: ось чому їх треба їсти
Джерело:
фейсбук Олега ШвецяВисушуючи виноград на сонці чи в сушарці отримують родзинки. Вони солодкі, містять багато фруктози та калорій, втім мають високий вміст клітковини, вітамінів та важливих мінералів.
Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоров'я Олег Швець розповів, що в помірних кількостях родзинки є конкурентами кондитерським виробам.
Читайте також Який фрукт здатен покращити стан вашої шкіри: вживайте кожного дня
За його словами, висушені ягоди допомагають кращому травленню, запобігають запорам, сприяють підвищенню рівня заліза та збереженню міцності кісток, зниженню ризику раку та серцевих захворювань.
Яка поживна цінність родзинок
У родзинках не міститься жиру та холестерину, втім вони наповнені антиоксидантами, мінералами і є чудовим джерелом клітковини.
Цукор і калорії
Родзинки є доволі калорійними, тому треба стежити за тим, скільки ви вживаєте їх за день. Бажано обмежити себе двома столовими ложками. Родзинки є корисними для спортсменів, оскільки є швидким джерелом необхідних вуглеводів.
Клітковина
Клітковина сприяє кращому травленню, допомагає довше залишатися ситими, оскільки уповільнює спорожнення шлунку.
Залізо
Родзинки є хорошим джерелом заліза. Залізо важливе для утворення еритроцитів і допомагає їм переносити кисень до клітин тіла.
Родзинки є корисними / Фото Pexels
Кальцій і бор
Кальцій необхідний для здорових і міцних кісток. Корисно вживати родзинки жінкам у менопаузі. Кальцій допомагає запобігти розвитку остеопорозу, що характеризується втратою кісткової маси, яке зазвичай відбувається з віком.
Бор, який міститься в родзинках взаємодіє з вітаміном D і кальцієм та зберегає кістки та суглоби здоровими.
Антимікробні сполуки
Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоров'я Олег Швець зазначає, що у дослідженні 2009 року виявили, що родзинки містять фітохімічні речовини, що сприяють здоров’ю зубів і ясен. Вони знешкоджують бактерії у ротовій порожнині, які призводять до карієсу.