Їх можна зробити корисними: вчені вигадали панацею для шкідливих солодощів
Джерело:
RMIT UniversityМожливо зовсім скоро вам не знадобляться рецепти корисних та не завжди смачних десертів, якими дієтологи та експерти зі схуднення пропонують заміняти шкідливі тістечка, торти, цукерки чи випічку.
Феномен нейтралізації шкідливої дії став можливим завдяки вченим з Університету RMIT. Як працює унікальна речовина, розповідаємо у нашому матеріалі.
Цікаво Побутові травми: які вони бувають та як надати першу допомогу
Це зробить десерти безпечними
Команда винахідників з Університету RMIT вирішила розробити речовину, яка могла б спростити життя мільйонам людей на планеті. Називається унікальний плід експериментів FiberX, який схожий на клітковину, але не впливає на смак та текстуру страв.
У складі речовини природні крохмали, які отримують з пшениці, кукурудзи та маніоки. Працює винахід за принципом справжньої клітковини: сприяє покращенню травлення в кишківнику та допомагає мікроорганізмам у товстій кишці ферментувати їжу.
Вчені винайшли замінник клітковини / Фото Pexels
Тепер ми можемо додавати додаткову кількість клітковини в такі продукти, як білий хліб, без зміни смаку або текстури, що на сьогодні є однією з основних проблем з багатьма комерційно доступними добавками з клітковиною. Наш продукт навіть не помітний після додавання. Це схоже на те, як батьки ховають овочі в дитячу їжу, щоб зробити її поживнішою,
– пояснює технолог харчових продуктів Асгар Фаранакі.
Вчені відштовхувались від смакових якостей, тож для них було принципово створити добавку-невидимку, яка б не впливала на текстуру продуктів. Під час експериментів вдалось додати до 20% FiberX – ця кількість була непомічена.
Традиційний підхід до лікування не завжди спрацьовує? Розповідаємо, як можна замінити протокольну терапію на індивідуальний біорегуляційний підхід.Зараз розробники активно працюють з інженерною групою Microtec, які допомагають впровадити FiberX у харчове виробництво. Важливими є систематизація та вдосконалення процесу створення замінника клітковини, щоб створити конкурентоспроможну ціну.