Укр Рус
21 лютого, 13:36
3

На цій олії небезпечно смажити: вона зробить їжу токсичною

Як обрати олію для приготування страв Як обрати олію для приготування страв

Обійтись на кухні без олії майже неможливо. Цей продукт вже давно широко застосовується під час приготування страв: чи то для обсмажування м'яса, чи для заправки салату.

Неправильно підібрана олія може нашкодити вашому здоров'ю. На що звертати увагу при покупці та яка олія найкраща для обсмажування і запікання, розповіла нутриціологиня Сніжана Ворошилова.

Цікаво Жир на животі зникне назавжди: дієтологиня розповіла, що зробити

Як обрати олію для приготування страв

Температура димлення – ось головний показник, на який варто звертати увагу при виборі олії для приготування. Найменші похибки не лише зіпсують смак, але й зроблять їжу токсичною.

Точка димлення – це крайня температура, після якої олії чи жири безперервно виділяють дим. Тобто саме на цій позначці продукт починає розкладатися і денатурувати: речовина таким чином надає стравам неприємного смаку. Залежить температура димлення від кількох факторів:

  • складу жирних кислот – чим більше в олії насичених та мононенасичених жирів, тим вищою буде критична точка;
  • домішок, які є у складі – рафіновані олії завжди мають вищу точку димлення.


Не всі олії безпечні для приготування страв / Фото Pexels

Точки димлення популярних олій:

  • лляна – 107
  • соняшникова – 107, високоолеїнова – 160, рафінована – 227;
  • ріпакова – 107, рафінована – 203;
  • сафлорова – 107
  • гарбузова – 107
  • кукурудзяна – 177, рафінована – 232;
  • волоського горіха – 160;
  • оливкова extra virgin – 160;
  • оливкова virgin – 210;
  • оливкова рафінована – 200 – 243;
  • соєва – 160;
  • кунжутна – 177;
  • вершкова – 150 – 177;
  • кокосова – 177, рафінована – 204;
  • сало, смалець – 190;
  • пальмова – 232;
  • олія авокадо 190 – 204, рафінована – 270;
  • гхі, або топлене вершкове масло – 240 – 250;
  • яловичий жир, гусячий – 215;
  • виноградних кісточок – 214;

То на якій олії можна смажити та запікати

Звісно із широкого списку продуктів ви можете обрати найбільш корисні для вас альтернативи. Якщо не вдаватись у переваги для здоров'я, а опиратись лише на математичну складову, то варто розуміти, що смаження відбувається при 100 – 140 градусах (без скоринки). Температура на пательні може сягати 165 – 240 градусів. Тому все гарненько аналізуємо і обираємо. 

З духовкою все простіше – тут ви самостійно можете регулювати температуру і відповідно до страви обирати продукт, який найкраще їй пасуватиме. Експертка не рекомендує використовувати при 180 – 220 оливкову олію extra virgin. Також не варто смажити на нерафінованих оліях: соняшниковій, лляній, каноні, гарбузовій.