Окрім підвищення працездатності та концентрації, зниження ризиків нейродегенеративних захворювань та діабету другого типу, кофеїновмісний напій може захистити ще й від раку. Розповідаємо про масштабне дослідження.

Цікаво Ця проста вправа захистить від деменції

Як кава захищає від раку

Величезний експеримент провели американські вчені. Учасники (їх було майже 450 тисяч) заповнили опитувальники, у яких відповідали на запитання про частоту вживання кави.

У 2904 із них була виявлена меланома – злоякісне утворення на шкірі. Виявилось, що споживання кави сприяло статистично значущому зниженню ризику розвитку цієї хвороби. Але для цього потрібно було випивати 4 чашки на день. Кава без кофеїну не давала такого ефекту.


Вживання кави корисне і не дуже водночас / Фото Pexels

Водночас Американське онкологічне товариство каже, що кава допомагає знизити ризик розвитку низки видів раку, як-от печінки, ротової порожнини, горлянки і гортані. Зокрема, дві – три чашки напою на день знижують шанси захворіти на рак на 38%.

Проте тут є нюанс. Науковці та лікарі не рекомендують вживати дорослій людині понад 400 міліграмів кофеїну на добу, а це 2 – 3 чашки. Вагітним – не більше 200 міліграмів кофеїну, а підліткам – не більше 100.

Загалом з кавою потрібно бути обережними, адже вона може спровокувати низку побічних ефектів, як-от тривогу, звикання, високий кров'яний тиск, проблеми з травленням, безсоння чи втому.