Як зробити раціон кориснішим: 6 правил ідеального харчування
Джерело:
Інстаграм Тетяни ЛакустиУ спробах віднайти нові корисні продукти та їхні властивості, ми часто забуваємо про традиційні джерела омега-3 жирних кислот, йоду та вітаміну С.
Поверніть ці продукти у свій раціон та не повторюйте помилок, про які ми розповімо далі. Це збереже ваше здоров'я, подарує баланс поживних речовин та багато енергії.
Корисно Чай з медом: пари продуктів, які не можна вживати разом
6 кроків до правильного харчування
Пам'ятаємо про оселедець
Риба – головне джерело омега-3 жирних кислот. Починайте з простого – лише оселедець містить 1500 міліграмів омега-3 на 100 грамів рибки, а це добова норма для дорослого здорового організму. Жирні кислоти дуже потрібні вашому мозку, сітківці та судинам, тож не нехтуйте найкориснішою їжею. Перевага також у ціні, адже коштує оселедець дешевше, ніж капсули.
Йодована сіль
Ще один інгредієнт, який мусить бути на вашому столі та у правильному раціоні. За добу рекомендовано з'їдати 3 – 4 грами, а це ¼ – ½ чайної ложки. Саме таке дозування забезпечить мінімальні потреби організму у йоді. Згідно зі статистичними даними, лише 30% українців вживає йодовану сіль. Цей компонент необхідний для запобігання зниження когнітивних здібностей. Додайте у раціон також морських жителів, адже море – це природне джерело йоду.
Додайте йодовану сіль у раціон / Фото Pexels
Не запивайте їжу
Взагалі вживати рідини під час прийому їжі не рекомендує багато експертів з харчування. Особливо не варто запивати спожите теплими напоями: какао, кавою, чаєм. Вони позбавлять вас можливості наситити організм корисними речовинами, які ви з'їли, адже знижують засвоєння заліза.
Як покращити засвоєння заліза
Допоможе не лише наповнити, але й наситить організм залізом продукти з вітаміном С. Його варто шукати в болгарському перці, помідорі, броколі. Ділимось цікавими ідеями, як можна ці продукти поєднати, щоб вийшов чудовий мікс заліза та вітаміну С: перець – до тушкованої квасолі; томатну пасту – до сочевиці; шматочки броколі – до печеної яловичини.
Забудьте про обсмажені горіхи
Не обсмажуйте горіхи / Фото Pexels
Саме так, горіхи не варто смажити. Звісно, термічна обробка покращує та робить більш насиченим їхній смак, проте так найцінніші жири у складі окислюються. Закликаємо вас стати волонтером для судин та серця, адже тільки ви можете поставляти їм корисні жири. Для цього достатньо лише однієї жменьки на день.
До теми Найкорисніший сніданок всіх часів: зірковий дієтолог поділився універсальним рецептом
Додайде печінку тріски
Лише у 2 столових ложках печінки тріски є добова норма вітаміну D та омега-3 жирних кислот. Продукт забезпечить вас не лише вітамінами, адже й енергією, тож це ідеальний варіант для зимових запасів.