В час підвищеної захворюваності ми зазвичай починаємо звертатися до продуктів, які рекомендовано використовувати для зміцнення імунітету. Найбільше покладаємо надії на лимон, часник та імбир.

Читайте також Вакцинація від грипу під час COVID-19: можна чи ні?

Лимон

Ви часто чули, що лимон містить багато вітаміну С і вважається найважливішим його джерелом. Але ця інформація не дуже точна. Так, аскорбінова кислота в лимоні є, це факт. В 100 г лимону або лимонного соку її міститься близько 40 мг, а добова доза вітаміну для дорослих близько 100 мг. Скільки реально можна з'їсти лимона в день дорослій людині? Думаю, що 30 – 50 г. Нагадую: вага середнього лимона 80 – 100 г.

Винятки, звичайно, складають люди зі зниженою кислотністю: деякі з них можуть їсти лимони, як яблука. Окрім того, якщо ще покласти лимон в гарячий чай, то вітамін С практично відразу руйнується. Для порівняння: щоб отримати необхідну добову дозу цього вітаміну, потрібно з'їсти аж 225 г лимону, а чорної смородини або болгарського перцю – всього 50-60 г, апельсина 200 г. Мені здається, що це реальніше, ніж використати стільки лимонів або його соку. Тому він зовсім не краще і практичне джерело аскорбінки.

В цьому цитрусі містяться ще інші корисні речовини: флавоноїди і органічні кислоти – лимонна і яблучна. Це поєднання вітамінів, антиоксидантів, органічних кислот та ефірних олій і робить лимон профілактичним засобом від простудних захворювань. А при регулярному застосуванні фрукт підвищує опірність організму, покращує циркуляцію крові, допомагає боротися з сонливістю і втомою.

Однак, лимон не кожній людині може бути корисний. Наприклад, гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба, панкреатит, запальні захворювання кишечника – явна перешкода для любителів цього південного фрукта. Лимонний сік значно підсилює секрецію шлункового соку, що вкрай несприятливо впливає і на підшлункову залозу і на кишечник. Протипоказаний лимон і людям з алергічними реакціями на нього. Крім того, кислий сік лимона руйнівно діє на зубну емаль і це треба враховувати.

Все добре в міру, тому не потрібно надмірно захоплюватися ідеєю оздоровлення за допомогою лимона і їсти цитрус в необмеженій кількості. До речі, вміст фітонцидів в якійсь мірі ріднить лимон з часником. Але аромат останнього, погодьтеся, менш приємний!

Цікаво! Хворіти дорого: я поборов COVID-19 і ось кілька висновків

Часник

Цей пряний овоч в минулі часи був в першу чергу ліками, а як продукт харчування він став пізніше. Зараз часник активно застосовується в народній медицині.

Вважається, що сік часнику має противірусну і протизапальну дію, пригнічує ріст бактерій та інших хвороботворних мікроорганізмів (грибів, найпростіших). А постійне вдихання його ефірних олій допомагає захиститися від грипу і сезонних вірусних інфекцій. І частково це правда. Відомо, що аліцин, що входить до складу часнику має високу активність, як проти грампозитивних, так і грамнегативних бактерій.

У доказовій медицині, втім, профілактична дія часнику щодо простудних захворювань не має достатнього підтвердження. Згідно з дослідженнями, часник має певну протимікробну дію. Але він не впливає на тривалість і тяжкість застуди. Так що всі його "чарівні" властивості більше припущення.

Часник може бути корисний тільки в дуже невеликих обсягах. У сирому вигляді його компоненти подразнюють слизову оболонку органів травлення, жовчо- і сечовивідних шляхів. Якщо їсти часник у великій кількості, то можна визвати загострення хронічних захворювань цих органів.

При відсутності протипоказань часник в помірній кількості – до 15 г в день, доцільно включати в раціон, враховуючи все ж його користь.

Імбир

Властивий імбиру пекучий смак обумовлений наявністю ефірних олій. "Імбирний чай" (настій або відвар імбиру) з медом і лимоном традиційний напій при застуді. Прийнято вважати, що корінь імбиру корисний при болю в горлі. І він дійсно покращує кровообіг в запаленій слизовій оболонці ротової порожнини і горла, має протизапальний ефект, але тільки не в гострий період. Продукти з подразнюючими властивостями можуть посилити біль в горлі.

Так само цей напій не повинен бути занадто насиченим, важливо не перестаратися з концентрацією. Імбир, як і інші продукти, в яких багато ефірних олій, слід обережно вживати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

В цілому можна сказати, що лимон, часник і імбир аж ніяк не "чарівні" і єдині продукти, які здатні захистити нас від інфекції. Вони корисні, використовувати їх можна і потрібно, але тільки знати міру.

Зверніть увагу! Очищає організм від токсинів: що корисно їсти для печінки та як не нашкодити?

Імунній системі дуже важливо, щоб в раціоні знаходилися білки, жири, вуглеводи, багато мінералів і вітамінів, з яких, якщо можна так сказати, вона і будується. Одночасно треба піклуватися про кишкову флору, яка багато в чому впливає на захисні функції організму.

Тому харчуйтеся повноцінно, насолоджуйтеся різними смаками і підтримуйте міцний імунітет, особливо зараз, під час вірусних загроз.