Отруєння грибами: причини, симптоми та наслідки, які вас шокують

5 вересня 2022, 11:45
Читать новость на русском

Сезон білих грибів у розпалі, тож чимало господарів зараз вибираються у ліс. Щороку для деяких недосвідчених грибників таке полювання закінчується похованням.

Чому отруєння грибами таке небезпечне, як вберегти себе та сім'ю, кому взагалі не варто їсти гриби та як не припуститись фатальної помилки: відповідаємо на всі ці запитання у матеріалі 24 каналу.

Цікаво Як працює імунна система: детальний гід вашим організмом

Маслюки, підберезники, підосичники та білі гриби – саме ці герої вміло заманюють у ліс багатьох. Хтось мріє розпочати власну справу, а хтось просто любить бродити у пошуках "смачненького". Нагадаємо, що у 2021 році в Україні внаслідок отруєння дикорослими грибами постраждало 189 людей, з них 32 дітей. Летальні випадки: 21 дорослий і 5 дітей, повідомляє Центр громадського здоров'я.

Чим небезпечні гриби та чому наслідки отруєння такі важкі

Перший і головний ворог – важкі метали, радіоактивні частинки з ґрунту, води та повітря, які накопичують у собі гриби. Саме тому збирати їх поблизу дороги не варто.

Другий ворог – ВИ. Навіть досвідчений грибник може помилитись, особливо коли йдеться про збір молодих грибів, які легко сплутати з отруйними. До того ж лікар-патологоанатом Вікторія П'єц зазначає, що гриби заборонено споживати дітям та не рекомендовано – вагітним жінкам. Винятком можуть стати промислові продукти.

Якщо серед їстівних грибів у ваш кошик пробрався один отруйний, страва з ним автоматично стане небезпечною для вживання. Адже термічна обробка не здатна вивести токсичні речовини з грибів. Нагадаємо, що смертельна доза блідої поганки всього 30 – 40 грамів.

Отруйними можуть бути і їстівні гриби, якщо вони перезріли чи накопичили багато важких металів.


Віддавайте перевагу промисловим грибам / Фото Unsplash

Коли варто негайно звернутись до лікаря: симптоми отруєння грибами

Симптоми можуть відрізнятись в залежності від видів грибів, які ви споживали. Центр громадського здоров'я МОЗ України повідомляє, що ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Якщо узагальнити, то варто бити на сполох, коли з'являються наступні симптоми:

  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

Що робити при отруєнні грибами


Що робити при отруєнні / Фото Unsplash

У разі появи будь-яких ознак отруєння негайно телефонуйте "103", промийте шлунок простою водою та продовжуйте багато пити: це може бути звичайна чи підсолена вода або ж прохолодний чай. Рідини допоможуть відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Також прийміть сорбенти та дотримуйтеся постільного режиму.

До теми Як зелений чай впливає на організм людини: вчені знайшли ще 2 неочевидні переваги напою

Як вберегти себе: корисна профілактика

  • Обирайте промислові гриби, які вирощені штучно під контролем спеціалістів та продаються в торговельних мережах. Гриби, придбані на ринках, не завжди можуть бути безпечними.
  • Якщо все ж відправились у ліс, кладіть у кошик лише добре знайомі вам гриби: занадто молоді чи старі гриби краще залишити в землі, адже їх легко переплутати з отруйними.
  • У посушливу погоду краще відкласти грибне полювання: в цей час гриб пересихає, віддає всю воду та збільшує концентрацію токсинів.
  • Коли гриби вже на столі, пам'ятайте: сирі не куштуйте, вдома ще раз ретельно перевірте, всі сумнівні – викиньте. А готувати грибну страву краще протягом першої доби після збирання.


Як правильно готувати гриби / Фото Unsplash

Пам'ятка для тих, хто готує: варіть гриби не менше трьох разів по 30 хвилин, щоразу у свіжій підсоленій воді. Термін придатності страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж 1 добу.