Спаржа шокує не лише смаком: 7 наслідків вживання

27 квітня 2023, 19:25
Читать новость на русском

По-справжньому універсальний овоч, який можна приготувати на грилі, посмажити, замаринувати, запекти чи просто зварити. Це все про спаржу.

Аспарагус, так овоч називають інші, росте протягом обмеженого часу весною, тому його вартість чимала. Проте корисні властивості затьмарять будь-який цінник (близько 400 гривень за кілограм). 24 канал розповідає, у чому ж секрет спаржі.

До слова Ви здивуєтесь: 7 наслідків вживання оливкової олії

Що треба знати про спаржу

Спаржа є низькокалорійною, багатою на клітковину, білок та мікроелементи, як-от вітаміни групи К і В, фолат, мідь. Її вживання також дає вашому організму дозу поліфенолів, сапонінів та антоціанів – рослинних сполук з потужними антиоксидантними властивостями та іншим потенціалом для зміцнення здоров'я. В одній чашці вареної спаржі ви знайдете:

  • 40 калорій;
  • 4,3 грама білка;
  • 0,4 грама жиру;
  • 7,4 грама вуглеводів;
  • 3,6 грама загальної кількості харчових волокон;
  • 2,3 грама натурального цукру.


Спаржа потішить величезною користю / Фото Pexels

Спаржа – один з найпопулярніших овочів, а її поживний склад важко перевершити,
– каже докторка філософії та наук з дієтології Пем Хартнетт.

Аспарагус – це ще й простий спосіб збільшити споживання овочів, яких на добу треба їсти 2-3 чашки. Серйозних обмежень у поїданні цього овоча немає, але оптимально вживати 4-5 стручків на добу.

Чим корисна спаржа

Контроль рівня цукру

Спаржа вважається некрохмалистим овочем, який не так сильно впливає на рівень цукру в крові, як крохмалисті, як-от картопля та кукурудза. Якщо ви хочете схуднути та контролювати діабет, половина вашої тарілки має бути з некрохмалистих овочів.

Зниження кров'яного тиску

Це природній сечогінний засіб завдяки рослинним сполукам, вітамінам і мінералам. А також калію, який допомагає знизити напругу в стінках кровоносних судин і зменшити вплив натрію, що підвищує кров'яний тиск.

Відчуття ситості

Якщо після прийому їжі у вас присутнє відчуття неповного насичення, то просто додайте спаржу до свого раціону. У ній чимало клітковини й білка, які уповільнюють травлення, що призводить до тривалого відчуття ситості. Ідеально їсти цей овоч з куркою та коричневим рисом.

Здоровий кишківник

Спаржа є чудовим джерелом пребіотичної клітковини, яка є їжею для корисних бактерій (пробіотиків) у кишечнику. Волокна цього овоча допомагають підтримувати здоровий мікробіом кишечника, сприяють травленню та здоровому випорожненню,
– каже докторка медичних наук Сара Анзловар.


Не забудьте додати спаржу до раціону / Фото Pexels 

Детоксикація

Аспарагус сприятиме природному процесу детоксикації організму. Це відбувається завдяки великій кількості антиоксидантів, що містяться всередині. Кверцетин і глутатіон нейтралізують шкідливі токсини в організмі та підтримують здорову функцію печінки.

Підтримка імунітету

Це хороше джерело вітаміну С і цинку, які необхідні для росту і функціонування імунних клітин, а також пребіотичних волокон, які допомагають стимулювати імунні клітини в кишечнику.

Зміцнення кісток

Вітамін К є важливим для здоров'я кісток. У спаржі його достатньо, адже одна чашка забезпечує 91% добової норми. Інші овочі, як-от капуста, шпинат, та броколі, також є чудовими джерелами цього вітаміну.