Як снідати правильно: сімейна лікарка розповіла про корисні та шкідливі продукти
Джерело:
інстаграм Марія ГунькалоЗ чого варто починати свій день? Навіщо планувати сніданок заздалегідь? Та чи справді існують продукти, які не можна вживати натщесерце? Відповідями на всі ці питання поділилася сімейна лікарка Марія Гунькало.
Сніданок – перший прийом їжі та унікальна можливість забезпечити свій організм енергією і поживними речовинами. Звісно, сніданок залежить від способу життя, смаків та інших особливостей людини. Але є основні правила, які потрібно врахувати, готуючи вранішню трапезу.
Читайте також: Чорний, зелений та без вмісту кофеїну: сімейна лікарка поділилася фактами про користь чаю
Чи обов'язково снідати
Однозначної відповіді немає. Але швидше так, ніж ні. Якщо комусь некомфортно снідати зранку, це можна зробити пізніше, заставляти себе через силу не треба.
Переваги сніданку:
- регулярне харчування допомагає краще розпізнавати відчуття голоду на ситості
- допомагає збалансованіше харчуватись
- забезпечує енергією для кращої концентрації уваги
Однозначно краще планувати сніданок!
Де
Виділіть час вдома чи в кафе. Без гаджетів чи екранів.
Коли
Упродовж декількох годин після пробудження. На мою думку, це 1 – 3 години, але правильного і неправильного часу для сніданку немає. Вибирайте час який підходить саме вам.
Чим снідати
Буде добре, якщо в сніданок ви включите білки, жири та вуглеводи.
- Джерела білка та жирів: яйця, молочні продукти, бобові, горіхи, масла, м'ясо
- Вуглеводи: цільнозернова випічка, каші, пластівці чи гранола з невисоким вмістом цукру
- Клітковина: фрукти, овочі, ягоди
Сніданок має бути ситним та збалансованим.
Звичайно, налисники чи панкейки можуть входити до ранкового меню, але додайте до такого сніданку йогурт, фрукти чи горіхи.
Що не можна їсти сніданок: розвінчуємо міфи
Насправді для здорової людини таких обмежень немає. І можна з’їсти все в межах здорової тарілки.
Кава
На сьогодні дослідження не можуть знайти зв’язку між “шкодою” та кавою, випитою на голодний шлунок. І правда, деякі люди можуть відчувати печію чи дискомфорт після кави, але це не завжди залежить від того, що вона випита натще. Якщо ви відчуваєте якісь симптоми – краще пийте її після їжі.
Кисломолочні продукти
Міф звучить так: кислота "вбиває" бактерії в них, тому їх не варто їсти натще. Це не так. Кисломолочні продукти можна їсти на сніданок чи в будь-який інший час доби. Навіть більше – чудовий варіант на сніданок
Помідори, цитрусові
В деяких людей з ГЕРХ (рефлюкс, печія), ці продукти можуть провокувати загострення симптомів. Для всіх інших – цього обмеження немає. Їжте на здоров’я!
Солодке, випічка, хліб
Круасан, тост, хліб, маленька цукерка до кави можуть доповнювати сніданок. Снідати виключно тортами і солодощами, звичайно не найкраща ідея. Прості / швидкі вуглеводи не дають повноцінного насичення, тому дуже скоро після такого сніданку ви будете голодними.
Мед
Якщо вам подобається пити воду з медом, чи додавати мед в кашу – робіть це. Але таке доповнення не є методом "оздоровлення і довголіття".
Соки, смузі
Фруктові / овочеві соки та смузі входять в здоровий раціон, але через високий вміст цукру, їх рекомендована порція – 150 мілілітрів. До того ж напої не повинні заміняти цільні фрукти та овочі. Якщо вибираємо між соком і смузі – краще обрати смузі, оскільки там вищий вміст клітковини.
Фрукти
Всім рекомендовано їсти 4 – 5 порцій різних фруктів та протягом доби. Тому, включивши їх в сніданок, ви легко можете дотримуватись цього правила.
Часник та цибуля
Додати в сніданок можна, якщо ви любите і вам ок, але нагадаю що їсти часник не захистить від вірусу. Якщо вам смакує – додавайте в страви, якщо викликає дискомфорт – не їжте.