Найкращі продукти для розвитку мозку та пам'яті, про користь яких ви не здогадувались

16 вересня 2022, 10:11
Читать новость на русском

Джерело:

healthline

Їжа, яку ми споживаємо, впливає на роботу мозку. Існують продукти, які по-особливому покращують певні розумові здібності, такі як пам’ять і концентрація. Про користь більшості з них ви навіть не здогадувались.

Мозок відповідає за підтримку серцебиття та дихання легенів. Він дозволяє нам рухатися, відчувати та думати. Ось чому варто підтримувати свій мозок в ідеальному робочому стані.

Зверніть увагу Його неможливо замінити: найкорисніший овоч для людей похилого віку

5 продуктів, які покращують роботу мозку та пам'ять

Жирна риба

Коли люди говорять про їжу для мозку, жирна риба часто займає перше місце. Мовиться про лосось, форель, білий тунець, оселедець і сардини, які є багатим джерелом омега-3 жирних кислот.

Мозок використовує омега-3 для побудови нервових клітин. Також ці жири необхідні для покращення навчання та пам’яті.

Окрім того, омега-3 має кілька додаткових переваг для мозку:

  • уповільнює вікове погіршення психіки та допомагає запобігти хворобі Альцгеймера;
  • запобігає депресії.


Оселедець містить корисні жири / Фото Unsplash

Чорниця

Чорниця має численні переваги для здоров'я, в тому числі ті, які особливо корисні для вашого мозку. Вона та інші ягоди насиченого кольору містять антоціани, групу рослинних сполук з протизапальною та антиоксидантною дією.

Було виявлено, що деякі антиоксиданти в чорниці накопичуються в мозку та допомагають покращити зв'язок між клітинами. Чорниця може допомогти покращити пам’ять і певні когнітивні процеси у дітей і літніх людей.

Спробуйте посипати ягодою пластівці для сніданку, додати їх до смузі або їсти як звичайний перекус.

Чорниця покращує пам'ять / Фото Unsplash

Куркума

Останнім часом куркума викликала багато галасу. Ця насичено-жовта спеція є ключовим інгредієнтом порошку карі та має низку переваг для мозку.

Доведено, що куркумін, активний інгредієнт куркуми, долає гематоенцефалічний бар'єр, тобто він може потрапляти безпосередньо в мозок і приносити користь клітинам.

Куркума має такі властивості:

  • покращує пам'ять у людей з хворобою Альцгеймера. Це також може допомогти очистити амілоїдні бляшки, які є ознакою цього захворювання;
  • полегшує депресію. Куркумін підвищує серотонін і дофамін, які покращують настрій;
  • сприяє росту нових клітин мозку. Куркумін посилює нейротрофічний фактор мозку, який допомагає клітинам мозку рости.

Куркума має багато корисних властивостей / Фото Unsplash

Насіння гарбуза

Гарбузове насіння містить потужні антиоксиданти, які захищають мозок від пошкодження. Вони також є чудовим джерелом магнію, заліза, цинку та міді

Кожна з цих поживних речовин важлива для здоров’я мозку:

  • цинк. Цей елемент має вирішальне значення для передачі нервових сигналів. Дефіцит цинку пов’язаний з багатьма неврологічними захворюваннями, включаючи хворобу Альцгеймера, депресію та хворобу Паркінсона;
  • магній. Магній необхідний для навчання та пам'яті. Низький рівень магнію пов'язаний з багатьма неврологічними захворюваннями, включаючи мігрень, депресію та епілепсію;
  • мідь. мозку потрібна мідь, щоб контролювати нервові сигнали. А коли рівень міді не відповідає нормі, підвищується ризик нейродегенеративних розладів, таких як хвороба Альцгеймера;
  • залізо. Дефіцит заліза часто характеризується мозковим "туманом".


Гарбузове насіння корисне для мозку / Фото Unsplash

Апельсини

Ви можете отримати майже всю необхідну кількість вітаміну С за день, з'ївши один середній апельсин. Це важливо для здоров’я мозку, оскільки цей вітамін є ключовим фактором у запобіганні психічного розладу.

Згідно з одним дослідженням, високий рівень вітаміну С у крові сприяв покращенню концентрації, пам'яті, уваги та швидкості прийняття рішень.

Крім того, вітамін С підтримує здоров'я мозку з віком і може захистити від таких станів, як великий депресивний розлад, тривога, шизофренія та хвороба Альцгеймера.

Велику кількість вітаміну С можна отримати з інших продуктів, таких як болгарський перець, гуава, ківі, помідори та полуниця.


Апельсин містить велику кількість вітаміну С / Фото Unsplash