Споживання клітковини може принести вам чимало потенційних переваг. Зокрема, це може покращити ваше здоров'я травлення, допоможе контролювати вагу, контролювати рівень цукру чи здоров'я серця. І дієтологиня Емі Гудсон розповіла, які продукти варто їсти.

Цікаво Непомітні ознаки деменції, які можна побачити в очах: це потрібно знати

Сочевиця

Бобові – це та група продуктів, яка також включає сочевицю та нут. І бобові дуже відомі своїм вмістом білка, проте чимало людей забувають про те, що у цих продуктах також не бракує і клітковини.

Сочевиця є ключовим продуктом харчування для людей, які дотримуються вегетаріанської та веганської дієти. Бобові не тільки поживні, але і стійкі та багаті на важливі корисні речовини, наприклад, білок, фолієву кислоту, калій та залізо.

Авокадо

Авокадо – це справжній суперфуд, який може бути і намазкою для тостів, і гуакамоле, і начинкою для тако. У цьому продукті є дуже багато поживних речовин та здорової клітковини, яка буде вкрай корисна для вашого організму.

Окрім того, авокадо також допомагає підтримувати здоров'я вашого кишківника та покращити бактеріальну різноманітність у ньому. Авокадо є і одним з найбільш корисних джерел клітковини, і воно буде сприяти почуттю ситості та підтримуватиме травлення.


В авокадо міститься досить багато клітковини / Фото Pexels

Броколі

Перше, що вам потрібно знати – у броколі міститься як розчинна, так і нерозчинна клітковина, і кожна з них виконує певну роль у вашому організмі. Окрім того, у цьому продукті можна знайти і велику кількість інших поживних речовин, які будуть вкрай корисними для вашого здоров'я.

Всього у одній порції броколі ви знайдете 133% від добової рекомендованої норми вітаміну С, тож цей продукт точно варто додати до повсякденного харчування. Корисний він і у випадку, якщо ви хочете покращити стан своєї шкіри та зміцнити імунітет.

Вівсянка

Цей продукт, як і більшість інших видів цілого зерна, є чудовим джерелом клітковини. А за словами Емі Гудсон, особливо багато у вівсянці розчинної клітковини.

У продукті є і бета-глюкани, які пов'язані зі зниженням рівня холестерину, а це робить кашу надзвичайно корисною для здоров'я серця. Овес також сприятиме вашому відчуттю ситості та є хорошим джерелом енергії.

Втім, на цьому переваги продукту ще не закінчуються. Виявляється, споживання вівса може бути пов'язане з зниженням ризику багатьох серцево-судинних захворювань та запалень.

Чорниця

Якщо ви хочете збільшити кількість клітковини у своєму раціоні, то саме чорниця – це той продукт, який вам потрібний. Вона не тільки смачна і поживна, але й містить 4 грами клітковини на порцію і може підтримувати травлення та регулювати рівень цукру в крові.

Окрім того, що у ягоді є клітковина, чорниця також багата на антиоксиданти, зокрема антоціани, а вони пов'язані з деякими когнітивними перевагами та покращенням загального самопочуття.