Уся їжа, яку ми споживаємо, так чи інакше впливає на наше самопочуття. Особливо це виражається, коли наш організм ослаблений та виснажений через хворобу чи стрес. Для того, щоб швидше одужати необхідно їсти відповідні продукти. Що не можна їсти під час застуди, розповідає Big Picture.

Читайте також Основи здорового харчування: чи зможете ви відгадати корисні продукти – тест

Продукти, яких варто уникати під час застуди

  • Солодощі та цукерки

Ні для кого не секрет, що під час хвороби варто уникати цукру. Це пов'язано з тим, що цукор провокує запалення, знижує імунітет та уповільнює роботу лейкоцитів (білих кров'яних клітин), що відповідають за боротьбу з інфекцією.


Солодощі під час застуди / Фото Pexels

  • Молоко

Молочні продукти можуть тимчасово згущувати слиз, що призведе до того, що шкідливі алергени довше затримаються в організмі.

Незбиране молоко стимулює вироблення мокротиння. Це корисно, якщо ви повністю здорові. В такому разі молоко допоможе виробити та активізувати захисний бар'єр. Утім, під час хвороби, організм самостійно посилює вироблення цього слизу, відповідно, молоко тільки погіршить ситуацію.

  • Морозиво

Морозиво не може заспокоїти біль у горлі, проте може відтермінувати одужання.

Більшість видів морозива відрізняються високим вмістом насичених жирів, які викликають запалення. До того ж морозиво насичене цукром, що лише подразнить слизову оболонку.


Морозиво під час застуди / Фото Pexels

  • Кава

Кава не лише стимулює й бадьорить, але й зневоднює організм. Під час застуди така властивість кави може погіршити м'язові болі та спровокувати сильну ломоту в тілі.

Імунна система ефективна тоді, коли організм добре зволожений. Тож краще уникати продуктів, які можуть нашкодити при боротьбі з інфекціями.

  • Перець чилі

Капсаїцин в перці чилі подразнює носовий прохід, провокуючи вироблення слизу. Якщо ви маєте нежить, то варто утриматися від вживання гострого перцю.


Перець чилі під час застуди / Фото Pexels

  • Спиртні напої

Горілка з перцем, глінтвейн та пиво з медом не прискорюють одужання, а навпаки – уповільнюють його.

Вплив спиртного – стресовий фактор, який послаблює, зневоднює організм і знижує імунітет.

  • Банани

Банани безперечно дуже корисний продукт, проте від них краще утриматися в період застуди. Це зв'язано з викидами гістаміну, що підсилює нежить. До того ж в бананах високий вміст цукрів, які можуть знизити ефективність реакції імунної системи на хворобу.


Коли не можна вживати банани / Фото Pexels

  • Макарони

Рафіновані вуглеводи, так само як і цукор, здатні посилювати запалення та погіршувати здатність імунітету протистояти застуді. Тому відкладіть пасту до моменту одужання.

Що варто їсти під час хвороби

Чарівної їжі, яка б вилікувала від простуди, немає, зазначає Уляна Супрун. Проте є страви та продукти, які допомагають організму боротися з хворобою.

Овочевий суп чи курячий бульйон

Ці страви містять багато нутрієнтів і готувати їх дуже просто.

Рис чи тост

Ці продукти не викликають біль у животі та мають нейтральний смак. Крім того, рис і тост містять багато вуглеводів.

Імбир

Він допомагає боротися з нудотою. Його можна вживати разом із чаєм, заварювати окремо або ж їсти мариновані "пелюстки".

Продукти з вітаміном С

Аскорбінова кислота не ліквідує, але в комплексі з різними нутрієнтами, вона допоможе імунній системі швидше подолати хворобу.