Можливо, ви полюбляєте готувати гарбузовий суп чи кашу, проте ви могли навіть не підозрювати, що ці страви роблять з вашим здоров'ям. У гарбузі є неймовірна кількість корисного для очей бета-каротину та інших антиоксидантів, а також вітамінів й мінералів. Про головні причини їсти гарбуз розповіла дієтологиня Сімон Арунян.
Цікаво Виключте їх з раціону: від яких двох продуктів ви найбільше поправляєтеся
Корисний для очей
Ви точно знаєте про користь моркви для очей, проте це не єдиний овоч, який може захистити зір. Повірте, гарбуз не менш корисний, адже містить схожі поживні речовини – а саме вітамін А у формі бета-каротину, і саме він надає овочу помаранчевий колір.
Вітамін А є одним з ключових елементів для білка сітківки ока, а також потрібен для нормального функціонування рогівки.
Зменшує ризик хронічних захворювань
Гарбуз – це рослинна їжа, у якій є багато клітковини, мінералів, вітамінів та антиоксидантів. І всі це речовини можуть допомогти уникнути численних захворювань.
Ви могли цього не знати, та чимало дорослих людей не споживають достатньо клітковини, але саме вона може зменшити ризики численних серцево-судинних захворювань, а також контролює рівень цукру в крові.
Гарбуз може захистити від багатьох хвороб / Фото Pexels
Окрім того, антиоксиданти, яких є чимало у цьому овочі, можуть захистити від окислювального стресу, який може призвести до раку, неврологічних та респіраторних захворювань.
Підтримує здоров'я шкіри
Антиоксиданти з гарбуза також необхідні для здоров'я шкіри – особливо вітамін С. Якщо ви не вживаєте достатньо цього вітаміну, ваша шкіра може стати ламкою, а рани будуть повільно загоюватися.
Також цей вітамін може навіть захистити вас від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.