Експерти з університету Суррея аналізували 10-тижневе "харчування, обмежене за часом", таку своєрідну форму переривчастого голодування.

Також на тему 10 причин зайвої ваги у дитини: як впливає психосоматика

Як проводили експеримент

Учасники-добровольці були поділені на дві групи. Члени однієї з них снідали на 90 хвилин пізніше, а вечеряли на 90 хвилин раніше, інші – харчувалися як зазвичай.

На відміну від попередніх досліджень в цій області, учасників не просили дотримуватися суворої дієти, вони могли вільно харчуватися в рамках певного "вікна для їжі". Це допомогло дослідникам оцінити, чи легко дотримуватися такої дієти в повсякденному житті.

Час харчування впливає на відкладення жиру

Вчені виявили, що зміна часу харчування спричинила, в середньому, удвічі більшу втрату жиру в організмі, ніж у контрольній групі.

Ті учасники, які змінили час свого харчування, споживали менше їжі в цілому, ніж контрольна група. Результат був підтверджений відповідями в анкетах – 57% відзначили зниження апетиту, зменшення можливостей приймати їжу або скорочення перекусів, особливо вечорами.

Вчені планують використовувати ці попередні висновки для розробки більш масштабних досліджень харчування, обмеженого за часом.


Як зменшити жирові відкладення / Фото pexels

Що не можна їсти на ніч

Організм уночі має відпочивати, а не переварювати їжу. Пізня вечеря чи нічний перекус сповільнює вироблення гормону мелатоніну, завдяки якому ми спимо.

Нестача сну провокує появу певних захворювань, зокрема:

  • діабет;
  • високий тиск;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • ішемічну хворобу;
  • ожиріння.

Перекус пізно ввечері, який складається лише з вуглеводів (солодощі, хліб, вироби з борошна), провокує різке підвищення цукру в крові. Через це організм виробляє велику кількість інсуліну, щоб прибрати глюкозу. Для цього інсулін стимулює відповідні рецептори клітин печінки, м'язів і жирів, вони пропускають глюкозу й запасають її у вигляді глікогену чи жиру.

Не рекомендується перед сном їсти такі продукти:

  • фрукти;
  • каші;
  • макаронні вироби;
  • снеки, випічка та різні солодощі;
  • газовані солодкі напої.