Комбуча – це напій, традиційно виготовлений шляхом ферментації чаю (зазвичай чорного чаю або іноді зеленого чаю та чаю улун) і цукру за допомогою симбіотичної культури бактерій і дріжджів (SCOBY). На приготування комбучі йде 7–10 днів.

Читайте також Негайно припиняйте пити соки: вони шкідливі для здоров'я

Багато виробників додають для смаку такі інгредієнти як сік, фрукти чи трави. Така суміш для бродіння у контрольованому середовищі дозволяє корисним бактеріям і дріжджам робити чайний гриб варіантом пробіотичного напою.

Окрім того, дослідження показали антиоксидантну активність (здатність ефективно боротись із вільними радикалами) завдяки вмісту фенольних сполук,
– зазначила дієтологиня Наталія Самойленко.

Комбуча зміцнює імунну систему, покращує травлення, зменшує запалення та підвищує енергію. Втім, не все так однозначно. Комбуча все ж таки має кілька побічних ефектів.

Надлишок калорій


Можливі побічні ефекти комбучі / Фото з Instagram samoylenko_diet

Доданий цукор


Можливі побічні ефекти комбучі / Фото з Instagram samoylenko_diet

Ушкодження зубної емалі


Можливі побічні ефекти комбучі / Фото з Instagram samoylenko_diet

Ризик інфікуватись


Можливі побічні ефекти комбучі / Фото з Instagram samoylenko_diet

Етанол


Можливі побічні ефекти комбучі / Фото з Instagram samoylenko_diet