Несподівана користь: чим потішить молода картопля
У супермаркетах та на ринках вже з'являється перша молода картопля. Зовсім скоро її стане дуже багато.
Насправді вона є більш корисною, аніж та, яку збирають пізніше. 24 канал розповідає, чому варто додати ранню картоплю у свій тижневий раціон навіть попри те, що станом на середину травня її вартість сягає 45 – 50 гривень за кілограм.
До слова 6 унікальних переваг меду для здоров'я
Яка користь молодої картоплі
Головна особливість такої картоплі – тоненька, напівпрозора і дуже ніжна шкірка. Саме це відрізняє її від "старої". Чи не основним мінусом є сезонність овочу.
Молода картопля містить втричі більше, ніж та, що пережила зиму, вітаміну С, який позитивно впливає на імунітет. А ще у ній ви знайдете біофлавоноїди, вітаміни A, B1, B2, B5, B6 (вітаміни групи B зміцнюють нервову систему й покращують роботу серця), E, K, ніацин, холін, фолієва кислота, фосфор.
Цей овоч потішить малою кількістю простих цукрів, жирів, крохмалю, вуглеводів, що підійде людям, які стежать за своїм харчуванням і фігурою. А калій сприятиме виведенню зайвої рідини з організму.
Ба більше, у 100 грамах сирого продукту 61 кілокалорія, а в 100 грамах відвареного – 75 – 90. Хоч вона і дієтична, проте всьому є міра. Її денна норма – не більше 300 грамів.
Рання картопля надзвичайно корисна / Фото Pexels
Яка шкода
Один із найбільших мінусів – картопля часто може бути вирощена на нітратах, тому рекомендовано купувати екологічно чисту, якщо не хочете мати проблем зі здоров'ям, зокрема токсичний гепатит. Також треба обирати картоплю без зелених плям, які є отруйними, адже свідчать, що у продукті є салонін.
Протипоказана молода картопля людям із:
- загостренням захворювань шлунково-кишкового тракту;
- зниженою кислотністю шлункового соку;
- схильністю до алергічних реакцій;
- індивідуальною непереносимістю;
- жовчнокам'яною хворобою;
- схильністю до діареї;
- панкреатитом.
Читайте також Вже починайте їсти гранат: ось чому він дуже корисний
Як найкраще зберігати та готувати
Щоб рання картопля швидко не псувалась, зберігайте у темному прохолодному місці протягом 2 – 3 днів. Чудовий варіант – нижня полиця холодильника.
Перед приготуванням її варто помістити у прохолодну воду на 30 хвилин, це сприятиме зниженню концентрації нітратів. Найкраще картоплю відварювати і запікати протягом 15 – 20 хвилин.