Коли мовиться про плюси та мінуси певних продуктів та страв, часто виникає чимало суперечок. Та з картоплею вони пов'язані здебільшого зі звичайною дезінформацією. Картопля має погану репутацію переважно через вміст вуглеводі, хоча насправді картопля – це складний вуглевод, що місить чимало поживних речовин. Втім, існують деякі помилки під час її вживання, які можуть призвести до набору ваги. Про те, як їх уникнути, розповіла дієтологиня Келлі Плоу.

Цікаво Будьте обережними: цей фаст-фуд може викликати у вас депресію

Не готуйте картоплю нездоровим способом

Так, картопля може бути корисною у схудненні, але не у тому випадку, якщо ви їсте її у вигляді картоплі-фрі. Річ у тому, що цю страву готують у фритюрі, і вона містить дуже багато жирів, олії та досить мало поживних речовин.

У середній порції такої картоплі можна знайти приблизно 380 грамів жиру (а у звичайній картоплі жиру немає взагалі). Отож, для того, щоб отримати користь від цього коренеплоду, тримайте його якомога далі від фритюрниці та шкідливої олії.

Заміняйте картоплею рафіновані злаки

В одному дослідженні учасники їли або картопляний гарнір, або очищені зернові гарніри – наприклад, рис чи пасту протягом чотирьох тижнів. І зрештою виявилося, що ті люди, які споживали картоплю, а не рафіновані злаки, змогли краще худнути завдяки вмісту клітковини у картоплі.

Отож, для того, щоб правильно ввести картоплю у свій раціон, спробуйте замінити нею певну кількість рафінованих вуглеводів, які ви споживаєте. Наприклад, не їжте разом картоплю та білий хліб чи крекери.

Хліб може завадити схуднути
Картоплю не варто їсти разом з хлібом / Фото Pexels

Контролюйте порції

Картопля, звісно, корисна, але як і будь-що інше, у надмірних кількостях не принесе багато переваг для здоров'я. Тож якщо ви споживатимете більше калорій, ніж потрібно вашому організму, ви зрештою наберете вагу.

Один з найпростіших способів уникнути цієї проблеми – заздалегідь визначати порцію їжі, яку плануєте з'їсти, і зупинятися на ній.

Не чистьте картоплю

Більшість людей чистять картоплю перед тим, як варити її чи готувати будь-яким іншим способом. Втім, це далеко не найбільш корисний спосіб їсти цей коренеплід, адже саме у шкірці картоплі міститься найбільша кількість поживних речовин.

Та все ж перед приготуванням нечищеної картоплі переконайтеся, що ви ретельно вимили її та видалили усе сміття, жучків та бруд.