Середземноморська дієта вже давно завоювала довіру лікарів та дієтологів. Її дію пов'язують з збільшенням тривалості життя, здоров’ям кишечника та навіть покращенням настрою. А згідно з новим дослідженням – така дієта зберігає розумову функцію людини в процесі старіння.

Читайте також Як місяць кето-дієти може вплинути на ваше самопочуття: результати експерименту

Дослідження провела група науковців з Единбурзького університету в Шотландії. Згідно з їхньою першопочатковою гіпотезою, тип харчування впливає на мислення та здоров’я мозку у людей похилого віку. Щоб підтвердити або спростувати цю думку, дослідники провели експеримент, в якому взяли участь 500 людей похилого віку (79 років) без ознак деменції.


Яка дієта вважається найкращою / Фото Pexels

Вчені провели опитування, тестування та перевірили фактичну швидкість мислення учасників. 358 добровольців пройшли МРТ, щоб дослідники змогли опиратися на структуру їхнього мозку.

Результати дослідження

Результати дослідження показують, що дотримання середземноморської дієти є одним з найдоступніших способів зберегти ясність мислення в похилому віці. Така дія, зокрема, пов'язана з вживання більшої кількості зелених листових овочів та скороченням споживання червоного м'яса. Співавторка дослідження Джені Корлі зазначає, що саме ці фактори можуть найбільше впливати на когнітивні показники людини.

Цікаво, що середземноморська дієта не показала фактичних змін в структурі мозку (МРТ не зафіксувало ніяких змін в тих учасників, які вживають більше морепродуктів та зелені), проте зміна харчування насправді змінила здатність до запам'ятовування та покращила мислення опитаних.

Позитивний взаємозв'язок між середземноморською дієтою та мислення в нашій вибірці не пояснюється покращенням структури мозку. Можливо, існують структурні або функціональні зміни конкретних ділянок, а не в цілому органі, як вимірюється в цьому дослідженні.

Однак, щоб зробити точні висновки, вченим варто продовжувати вивчення мозку людей похилого віку, які перейшли на середземноморську дієту.

Що відомо про середземноморську дієту

  • Дієта набула популярності в 1950-х роках, коли Ансель Кіз та його колеги вивчали харчові звички населення різних країн. Спостереження показали, що жителі Італії та Греції мають найменший ризик розвитку ішемічної хвороби серця, частково через дієту.
  • Ця дієта не обмежує калорії та не виключає з раціону певних груп продуктів та зосереджується на вживанні цільної їжі.
  • Збалансована середземноморська дієта включає фрукти, овочі, цільні зерна, квасолю, бобові, горіхи, насіння, оливкову олію, зелень та спеції та сприяє регулярному вживанню омега-3 разом з рибою та морепродуктами.
  • Дієта пов'язана зі збільшенням тривалості життя, зниженням розвитку діабету, підтриманням здорової ваги, швидкому обміну речовин та перевагами для роботи нирок.