Укр Рус
5 травня, 20:53
3

Чим корисна полуниця і кому її краще не їсти

Усе, що треба знати про полуницю Усе, що треба знати про полуницю

Сезон полуниці не за горами. На прилавках магазинів чи на ринках вже можна знайти ягоду, яка є улюбленицею багатьох.

Більшість наголошує на важливості вживання полуниці та має рацію, адже у ній організм людини може почерпнути чимало корисних властивостей. 24 канал розповідає, чому треба їсти цю ягоду.

До слова Вибухова користь: ось чому треба їсти редиску

Усе, що треба знати про полуницю

Чому корисна

Вміст корисних речовин зашкалює: вітаміни А, С, РР, В, Е, К, клітковина, каротиноїди, фолієва і яблучна кислота, магній, цинк, натрій, залізо, кальцій, мідь тощо. Усе це в комплексі покращує обмін речовин, апетит і роботу кишечника, запобігає запальним процесам.

Окрім цього, полуниця сприятиме схудненню, адже розщеплює жири та нормалізує рівень цукру в крові. Позитивний вплив відчують серцево-судинна система, імунітет, зір, нервова система, суглоби тощо.

Не варто забувати, що ягода має сечогінну дію та омолоджувальний вплив на організм, адже посилює регенерацію клітин і попереджає їхнє старіння. Також полуниця корисна при анемії і вагітності завдяки вмісту фолієвої кислоти.


Не забувайте ласувати полуницею / Фото Pexels

Для кого шкідлива

Попри величезну користь, є низка обмежень щодо вживання. Полуниця є сильним алергеном, тому краще обмежити доступ до неї дуже маленьким дітям й алергікам. Не потрібно їсти ягоди при гастриті, виразці, циститі і хворобах нирок, адже у ній чимало фруктової кислоти. 

Скільки можна їсти на день

Добова норма вживання фруктів, в тому числі і ягід: 300 – 400 грамів. Полуниця, як і інші ягоди або фрукти, принесе користь, якщо дотримуватися міри у її вживанні, 
– кажуть дієтологи.

Найкраще їсти полуницю у першій половині дня як перекус чи перед основними прийомами. Краще не вживати її натщесерце чи пізно ввечері. Якщо говорити про калорійність, то у 100 грамах ви знайдете в середньому 32,5 кілокалорії. Але через те, що часто ягоду вживають з цукром, сметаною чи збитими вершками, калорійність суттєво збільшується.

Читайте також Спаржа шокує не лише смаком: 7 наслідків вживання

Як обрати хорошу

Найкраще, звісно ж, виростити самостійно. Але якщо такої можливості немає, то у магазинах чи на ринках треба звертати увагу на колір плоду й запах. Полуниця не має бути дуже темною і мати неприємний аромат. Якщо хвостики легко відриваються, то ягода переспіла. Уникайте з плямами чи недоспілими частинами.