Про це розповіла в своєму блозі фахівець з харчування, нутриціолог Катерина Йенсен. Вона зазначила, що до швидких вуглеводів відносяться крупи, борошняне (навіть з цільнозерновий борошна), крохмалисті продукти (картопля і кукурудза) і багато фруктів.

Читайте також: Чи справді фруктоза корисний замінник: лікарка розвінчала міф

Вони призводять до майже таких же стрибків цукру в крові, якщо б ви з'їли торт або випили чай з цукром.

Чим небезпечні скачки цукру?

Вони можуть призводити до:

  • запалення
  • фізіологічного стресу
  • гормональний баланс
  • холестеринових бляшок
  • головних болів
  • підвищеного артеріального тиску

Так що, тепер зовсім чи не їсти ні фрукти, ні вівсянку? На щастя, все це можна, але в поєднанні з жирами. Навіщо потрібні жири? Щоб уповільнити швидкість засвоєння простих вуглеводів з перерахованих вище продуктів. Жири, ніби запаковують вуглеводи – і вони стають "менш доступними",
– наголосила Катерина Йенсен.

Лікарка пояснила, що швидкі вуглеводи, як цукерка, загорнута в обгортку "загортаються" в жирну плівку, на розщеплення якої організму потрібно і час, і ферменти. Тому процес сповільнюється, а ви відчуваєте ситість довше.

Поради від нутриціологині:

  • їжте фрукти тільки разом з горішками і насінням або відразу ж після іншої їжі
  • бутерброди щедро намастіть песто або домашнім майонезом
  • у кашу додайте побільше рослинного або топленого масла, а також насіння і горішки

Звичайно ж, принципів харчування для того, щоб стабілізувати цукор в крові, дуже багато, але додавання жирів – це один з основних методів. Тому почніть хоча б з цього,
– підсумувала Катерина Йенсен.