Король осені: чому вам обов'язково треба їсти гарбуз

21 жовтня 2022, 15:23
Читать новость на русском

Гарбуз доволі недооцінений осінній продукт. Він містить у собі низку корисних для здоров'я та профілактики захворювань речовин, за що організм вам точно скаже дякую.

Українська дієтологиня Світлана Фус розповіла про усі переваги помаранчевого овоча. Чому він повинен бути на вашому столі в в осінньо-зимовий період, переповідаємо далі.

Дізнавайтесь Не лише смачне, а й корисне: рецепт вівсяного печива, що дуже легко спекти

Яка користь із гарбуза

З гарбузом у багатьох асоціюється осінь, тому його часто називають королем цієї пори. І не лише через зовнішній вигляд, а й через його поживні властивості. Цей овоч стоїть на одному рівні з морквою за вмістом бета-каротину, який підтримує на належному рівні зір та іменні реакції, а також є природним антиоксидантом, який захищає організм від агресивної дії довкілля.

Також гарбуз чудово справляється із завданням пригнічення процесів перетворення клітин у злоякісні. А ще він – один з лідерів за кількістю заліза серед овочів. Містить чимало солей міді та фосфору, що позитивно впливає на кровотворення. Саме тому майже будь-яка страва з гарбуза є чудовим засобом попередження залізодефіцитної анемії (внаслідок цього порушується утворення гемоглобіну).


Гарбуз порадує ваш організм користю / Фото Pexels

На цьому перелік користі від короля осені не завершується. Сюди додаємо пектинові речовини, які покращують функцію кишківника та позбавляють проблем з травленням. Найкраще для цього підійде гарнір з печеного або вареного гарбуза. Не забуваємо про виведення холестерину з організму і покращення водно-сольового обміну.

Якщо ви досі не переконались у доцільності поїдання гарбуза, то ось вам ще кілька фактів. Насіння цього овоча містить цинк та кукурбитацін, що корисно для чоловіків та важливо для підлітків, у яких відбувається процес статевого дозрівання. Насіння теж є чудовим протиглисним засобом.

Холодна пора наближається, а з нею – і сезон вірусів та застуд. Подбайте про якісний захист для себе і своїх рідних. Більше про перевірені методи профілактики розповідаємо тут.

Щоб вам було просто ввести гарбуз у харчування в осінньо-зимовий період, рекомендуємо кілька страв, рецепти яких ви легко знайдете на просторах інтернету:

  • запіканки з додаванням яблук, горіхів, меду;
  • особливий гарбузовий лате;
  • ніжний крем-суп з додаванням м'яса;
  • гарбузово-апельсиновий пудинг;
  • варення чи салат;
  • оладки чи котлетки.