Вітамін D є жиророзчинним вітаміном, а це означає, що його засвоєння залежить від здатності кишківника поглинати жир з їжі. Більшість людей знають, що перебування на сонці допомагає нашій шкірі виробляти вітамін D самостійно.
Читайте також Названо найкращу позу для сну, яка зменшить біль у плечах
Вітаміну D багато в жирній рибі та морепродуктах, зокрема в печінці тріски, лососі та сардинах. Втім перед тим, як почати вживати вітамін D додатково у вигляді добавки, важливо знати, як найкраще їх приймати.
Підтримуйте здорову вагу
Оскільки вітамін D є жиророзчинним, то чим більше у людини надмірної ваги, то більше вітаміну D перебуватиме в жирових клітинах, а не в кровообігу. З цієї причини люди з надмірною вагою та ожирінням часто відчувають дефіцит вітамінів і потребують більш високих доз.
Їжте продукти, які багаті на бор
Бор - це елемент у їжі, який допомагає організму засвоювати вітаміни та мінерали. Він також допомагає регулювати магній і фосфор, які є ключовими елементами метаболізму вітаміну D. Хоча не існує встановлених дієтичних рекомендацій щодо бору, все ж важливо переконатися, що ви отримуєте його щодня. Найбільше бору міститься у яблуках, каві, молоці і картоплі.
Вітамін D – запорука здорового розвитку / Фото з БДМУ
Переконайтеся, що у вашій добавці є вітамін К
Якщо ви не їсте багато паштету з гусячої печінки, то, ймовірно, не отримуєте достатньої кількості біодоступного вітаміну К. Обираючи добавки з вітаміном D, спробуйте знайти капсули, в яких також міститься вітамін K2.
Обидва вітаміни працюють синергетично. Вітамін D3 допомагає тілу легко засвоювати кальцій, а K2 сприяє тому, аби кальцій потрапив у кістки, а не в артерії.
Приймайте вітаміни з їжею
Дієтологи завжди радять приймати добавки разом з їжею. Вітаміни D і K є жиророзчинними, тому їх варто приймати разом з їжею, яка містить деяку кількість жиру. Це покращить їхнє всмоктування в кровотік. Це може бути тост з авокадо або приготована їжа на оливковій олії.