Такі зміни будуть мати як позитивний, так і негативний вплив на організм. Що варто знати про хлібці та чи настільки вони корисні, як обіцяють дієтологи, розповідаємо далі.
Цікаво Як зробити раціон кориснішим: 6 правил ідеального харчування
Користь хлібців
Хлібці стануть гарною їжею, якщо ви хочете надовго наситити свій організм та вберегти від переїдання. Це можливо завдяки:
- клітковині, якої більше, ніж у звичайному хлібі;
- посиленому навантаженні щелепи при пережовуванні.
Якщо з першим фактом все очевидно, то другий вас напевне здивував. Річ у тім, що тривале пережовування продукту дозволяє розтягнути прийом їжі на довше, тож насичення прийде швидше. Відтак ви легко знижуєте денну калорійність без зайвих зусиль.
Користь та шкода хлібців / Фото Pexels
За 15 – 20 хв від початку трапези мозок дає сигнали про насичення. Тому чим довший період прийому їжі, а саме процес жування, тим краще ми наїдаємося, – пише нутриціологиня Софія Рожко.
З хлібом також можна провернути цей трюк, але знадобиться ваша зосередженість на процесі, а от з хлібцями і старатись не потрібно. Для того, щоб отримати перевагу від тривалого пережовування, варто і правильно обрати продукт. Звертайте увагу на цільні зерна і щільність структури. Повітряні рисові хлібці, на жаль, будуть танути в роті та менше навантажуватимуть щелепу.
Різні види хлібців можуть допомогти у профілактиці шлунково-кишкових хвороб:
- гречані – підвищують рівень гемоглобіну;
- ячмінні – помічні при проблемах з печінкою і шлунково-кишковим трактом;
- вівсяні – стануть в пригоді людям з хворобами нирок, при застудних захворюваннях чи дерматитах;
- рисові – чудово сприятимуть покращенню стану при захворюваннях центральної нервової системи.
Шкода хлібців
Безпека цього продукту – це відповідальність виробника. Річ у тім, що на полицях супермаркету можна знайти хлібці, у складі яких цільного зерна немає. Вони на вигляд нагадують висушений хліб, а приготовані з дріжджів, солі, жирів, а часто і підсилювачів смаку, наприклад, бекону або сиру. Такі альтернативи точно не можна вважати гарним компонентом здорового раціону.