Джерело: Greatist

Обидва хрестоцвіті славляться антиоксидантами, високим вмістом вітаміну С та низькою калорійністю. оскільки вони є представниками Brassicaceae, не дивно, що і броколі, і цвітна капуста, схожі не лише візуально, але й за своїм впливом на наш організм.

Читайте також: Вітамін K: за що відповідає, в яких продуктах міститься та як усунути дефіцит

Та навіть попри спільне коріння, ці овочі мають декілька відмінностей. Саме про них ми сьогодні й поговоримо детальніше.

Що обрати

І броколі, і цвітна капуста забезпечують організм великою кількістю схожих поживних речовин, втім, їх кількість все ж відрізняється.

1 склянка (91 грам) броколі

1 склянка (107 грамів) цвітної
капусти
Калорії 31 27
Вуглеводи 6 грамів 5,5 грама
Клітковина 2,5 грама 2 грами
Білок 2,5 грама 2 грами
Вітамін С 90% DV 57% DV
Вітамін К 77% DV 14% DV
Фолат 14% DV 15% DV
Калій 6% DV 7% DV
Марганець 8% DV 7% DV
Магній 5% DV 4% DV
DV – рекомендована добова норма споживання
Цвітна капуста має дещо менше калорій та вуглеводів, в порівнянні з броколі, але разом з тим, в ній міститься менше клітковини. Броколі може похизуватися значно більшою кількістю вітамінів С і К. Тож обирайте овочі, зважаючи на ці показники.

Користь для здоров'я


В обидвох хрестоцвітих міститься багато корисних елементів / Фото Pexels

Антиоксиданти

Броколі – чемпіон за вмістом антиоксидантів. Цей тип капусти відрізняється вмістом унікальної сполуки – сульфорафан, яка зменшує рівень цукру в крові та усуває запальні процеси організму. Також броколі містить багато лютеїну та зеаксантину – антиоксидантів, які використовуються для покращення зору.

Цвітна капуста ж містить ряд інших сполук, наприклад, протокатехову кислоту, кверцетин, пірогалол та ванілінову кислоту, які чинять антигістамінну та протизапальну дію, а також допомагають відновленню клітин.

Профілактика раку

За даними досліджень, достатнє споживання хрестоцвітих овочів асоціюється зі зниженим ризиком раку легенів, товстої кишки, шлунка та простати. Тож сміливо включайте у свій раціон обидва продукти!

Здоров’я серця

Огляд досліджень показав, що люди, які їли більше хрестоцвітних овочів, мали менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не споживав ні броколі, ні цвітної капусти.

Здоров’я кишечника

Мікробіом кишечника – баланс бактерій у вашому шлунково-кишковому тракті – може впливати як на ризик діабету 2 типу, так і на психічне здоров'я. Броколі та цвітна капуста, своєю чергою, допомагають підтримувати здоровий мікробіом. Через значний вміст клітковини, вони сприяють роботі кишечника, покращують всмоктування корисних речовин. вітамінів та мінералів і стають натуральним сорбентом, який очищує травний тракт від токсинів.