Кефір – це кисломолочний напій, який походить від турецького слова, що означає "гарне самопочуття". Часто його порівнюють з грецьким йогуртом, і в деяких аспектах вони дійсно схожі.
Цікаво Як відчистити посуд від кіптяви: це потрібно знати
Чим корисний кефір
Кефір відомий тим, що містить чимало вітаміну С, кальцію, фолієвої кислоти та фосфору. Окрім того, багато в ньому є і мінералу магнію – саме він допомагає підтримувати скорочення м'язів, нервові імпульси та нормалізувати серцевий ритм.
Поживні речовини з цього напою допоможуть підтримати здоров'я травлення, а пробіотики й дріжджі покращують баланс здорових бактерій у кишківнику. Допоможе кефір людям, які страждають від закрепів. Також напій містить незамінну амінокислоту триптофан – вчені вважають, що вона має розслаблюючу дію.
В кефірі є багато пробіотиків / Фото Pexels
"Хороші" бактерії в ферментованих продуктах, таких як кефір, підтримують здоров'я серцево-судинної системи. Тим часом висока концентрація бактеріальних пробіотиків допоможе знизити рівень холестерину.
Варто додати його до свого раціону й тим людям, які страждають від проблем з кишково-шлунковим трактом. Окрім того, варто додати його до свого раціону тим, хто хоче скинути кілька зайвих кілограмів.
Кефір можна вживати у кількох різних варіантах, проте якщо ви обираєте напій з фруктовим смаком, зважайте на цукор, що міститься у ньому – в деяких кефірах його може бути стільки ж, скільки у йогуртах і соках.
Має кефір і надзвичайні антибактеріальні властивості – він може захистити від багатьох інфекцій та пригнічувати ріст мікробів. Допоможе він також зміцнити кістки та захиститися від остеопорозу – руйнування тканин кісток, що дуже поширене серед літніх жінок.
Останні дослідження також пов'язують кефір з кращим засвоєнням кальцію організмом.