Насправді вона є більш корисною, аніж та, яку збирають пізніше. 24 канал розповідає, чому варто додати ранню картоплю у свій тижневий раціон навіть попри те, що станом на середину травня її вартість сягає 45 – 50 гривень за кілограм.

До слова 6 унікальних переваг меду для здоров'я

Яка користь молодої картоплі

Головна особливість такої картоплі – тоненька, напівпрозора і дуже ніжна шкірка. Саме це відрізняє її від "старої". Чи не основним мінусом є сезонність овочу.

Молода картопля містить втричі більше, ніж та, що пережила зиму, вітаміну С, який позитивно впливає на імунітет. А ще у ній ви знайдете біофлавоноїди, вітаміни A, B1, B2, B5, B6 (вітаміни групи B зміцнюють нервову систему й покращують роботу серця), E, K, ніацин, холін, фолієва кислота, фосфор.

Цей овоч потішить малою кількістю простих цукрів, жирів, крохмалю, вуглеводів, що підійде людям, які стежать за своїм харчуванням і фігурою. А калій сприятиме виведенню зайвої рідини з організму.

Ба більше, у 100 грамах сирого продукту 61 кілокалорія, а в 100 грамах відвареного – 75 – 90. Хоч вона і дієтична, проте всьому є міра. Її денна норма – не більше 300 грамів.


Рання картопля надзвичайно корисна / Фото Pexels

Яка шкода

Один із найбільших мінусів – картопля часто може бути вирощена на нітратах, тому рекомендовано купувати екологічно чисту, якщо не хочете мати проблем зі здоров'ям, зокрема токсичний гепатит. Також треба обирати картоплю без зелених плям, які є отруйними, адже свідчать, що у продукті є салонін.

Протипоказана молода картопля людям із:

  • загостренням захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • зниженою кислотністю шлункового соку;
  • схильністю до алергічних реакцій;
  • індивідуальною непереносимістю;
  • жовчнокам'яною хворобою;
  • схильністю до діареї;
  • панкреатитом.

Читайте також Вже починайте їсти гранат: ось чому він дуже корисний

Як найкраще зберігати та готувати

Щоб рання картопля швидко не псувалась, зберігайте у темному прохолодному місці протягом 2 – 3 днів. Чудовий варіант – нижня полиця холодильника.

Перед приготуванням її варто помістити у прохолодну воду на 30 хвилин, це сприятиме зниженню концентрації нітратів. Найкраще картоплю відварювати і запікати протягом 15 – 20 хвилин.