Заправка – це вид соусу, який можна додавати в салати, надаючи їм більш посилений смак і аромат. Ділимося рецептами популярних заправок для салатів, які можна приготувати вдома.

Зверніть увагу Стрес впливає на ваш імунітет: як боротися, щоб врятувати своє здоров'я

Три популярні заправки для салатів

Медово-гірчична

Медово-гірчична заправка поєднує в собі солод меду, гостроту гірчиці та приємну кислинку оцту й лимонного соку. Її зазвичай використовують у листових або овочевих салатах, як соус до смажених курячих крилець або як маринад для м'ясних страв.

Інгредієнти:

  • 3 столові ложки лимонного соку;
  • 2 столові ложки оцту;
  • 2 чайні ложки зернистої гірчиці;
  • 1 чайна ложка звичайної гірчиці;
  • 1,5 чайної ложки меду;
  • дрібка солі;
  • дрібка чорного меленого перцю;
  • 180 мілілітрів оливкової олії.

Приготування

Змішайте лимонний сік, оцет, діжонську та звичайну гірчиці, мед, сіль і перець в блендері. Перемішуйте на середній швидкості протягом 5 секунд. Поступово додайте олію до інших інгредієнтів.

Повільно збільшуйте швидкість блендера до високої. Змішуйте інгредієнти протягом 10 – 15 секунд, доки заправка не стане емульсійною.

Спробуйте заправку на смак і за потреби додайте більше солі, перцю або меду. Зберігайте заправку в холодильнику в скляній банці до 2 тижнів.

"Ранчо"

Це кремова заправка для салату на основі майонезу, виготовлена ​​з маслянки, часнику, цибулі, трав і спецій. Заправка "Ранчо" також використовується як соус до закусок.

Інгредієнти:

  • пів склянки майонезу;
  • пів склянки збитої маслянки;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 столова ложка дрібно нарізаної цибулі;
  • пів чайної ложки гірчиці;
  • 2 столові ложки дрібно нарізаної свіжої цибулі;
  • 1 столова ложка дрібно нарізаної свіжої петрушки;
  • 1 столова ложка дрібно нарізаного свіжого кропу;
  • дрібка солі;
  • дрібка чорного меленого перцю.

Приготування

Змішайте майонез і маслянку в невеликій мисці. Розімніть часник і цибулю з дрібною морською сіллю до отримання пасти. До маслянкової суміші додайте часниково-цибульну пасту та гірчицю. Добре збийте всі інгредієнти разом.

Додайте цибулю, петрушку, кріп і свіжомелений чорний перець та добре перемішайте. Зберігайте заправку в холодильнику в герметичному контейнері до 1 тижня.

Салат із заправкою "Ранчо" / Фото Unsplash

"Тисяча островів"

Заправка "Тисяча островів" – це рожевий соус на основі майонезу та кетчупу. Його часто використовують не тільки як заправку для салатів, але і як соус до гамбургерів у ресторанах швидкого харчування.

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки майонезу;
  • пів склянки томатного кетчупу;
  • 1 чайна ложка яблучного оцту;
  • 1,5 столової ложки подрібненої цибулі;
  • 3 – 4 столові ложки дрібно нарізаного маринованого огірка;
  • 1 велике яйце, зварене круто;
  • 1 чайна ложка солі;
  • пів чайної ложки чорного меленого перцю.

Приготування

У глибокій мисці змішайте майонез, кетчуп, яблучний оцет, цибулю, огірок, сіль і чорний мелений перець. Добре перемішайте. Протріть яйце через дрібне сито в миску і знову добре перемішайте. Зберігайте заправку в холодильнику в герметичному контейнері до 4 днів.