Чому отруєння грибами таке небезпечне, як вберегти себе та сім'ю, кому взагалі не варто їсти гриби та як не припуститись фатальної помилки: відповідаємо на всі ці запитання у матеріалі 24 каналу.
Цікаво Як працює імунна система: детальний гід вашим організмом
Маслюки, підберезники, підосичники та білі гриби – саме ці герої вміло заманюють у ліс багатьох. Хтось мріє розпочати власну справу, а хтось просто любить бродити у пошуках "смачненького". Нагадаємо, що у 2021 році в Україні внаслідок отруєння дикорослими грибами постраждало 189 людей, з них 32 дітей. Летальні випадки: 21 дорослий і 5 дітей, повідомляє Центр громадського здоров'я.
Чим небезпечні гриби та чому наслідки отруєння такі важкі
Перший і головний ворог – важкі метали, радіоактивні частинки з ґрунту, води та повітря, які накопичують у собі гриби. Саме тому збирати їх поблизу дороги не варто.
Другий ворог – ВИ. Навіть досвідчений грибник може помилитись, особливо коли йдеться про збір молодих грибів, які легко сплутати з отруйними. До того ж лікар-патологоанатом Вікторія П'єц зазначає, що гриби заборонено споживати дітям та не рекомендовано – вагітним жінкам. Винятком можуть стати промислові продукти.
Отруйними можуть бути і їстівні гриби, якщо вони перезріли чи накопичили багато важких металів.
Віддавайте перевагу промисловим грибам / Фото Unsplash
Коли варто негайно звернутись до лікаря: симптоми отруєння грибами
Симптоми можуть відрізнятись в залежності від видів грибів, які ви споживали. Центр громадського здоров'я МОЗ України повідомляє, що ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Якщо узагальнити, то варто бити на сполох, коли з'являються наступні симптоми:
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
Що робити при отруєнні грибами
Що робити при отруєнні / Фото Unsplash
У разі появи будь-яких ознак отруєння негайно телефонуйте "103", промийте шлунок простою водою та продовжуйте багато пити: це може бути звичайна чи підсолена вода або ж прохолодний чай. Рідини допоможуть відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Також прийміть сорбенти та дотримуйтеся постільного режиму.
До теми Як зелений чай впливає на організм людини: вчені знайшли ще 2 неочевидні переваги напою
Як вберегти себе: корисна профілактика
- Обирайте промислові гриби, які вирощені штучно під контролем спеціалістів та продаються в торговельних мережах. Гриби, придбані на ринках, не завжди можуть бути безпечними.
- Якщо все ж відправились у ліс, кладіть у кошик лише добре знайомі вам гриби: занадто молоді чи старі гриби краще залишити в землі, адже їх легко переплутати з отруйними.
- У посушливу погоду краще відкласти грибне полювання: в цей час гриб пересихає, віддає всю воду та збільшує концентрацію токсинів.
- Коли гриби вже на столі, пам'ятайте: сирі не куштуйте, вдома ще раз ретельно перевірте, всі сумнівні – викиньте. А готувати грибну страву краще протягом першої доби після збирання.
Як правильно готувати гриби / Фото Unsplash
Пам'ятка для тих, хто готує: варіть гриби не менше трьох разів по 30 хвилин, щоразу у свіжій підсоленій воді. Термін придатності страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж 1 добу.