Опік – це травма шкіри, яка викликана дією тепла, електроенергії чи хімічних речовин. Найчастіше ми піддаємося опікам на кухні під час приготування їжі. У таких випадках першочергово з’являється почервоніння шкіри, набряклість і біль.

Читайте також Як вберегтися від травм, коли на вулиці ожеледиця: поради рятувальників

Втім бувають й трохи гірші випадки, коли з’являється сильний біль з інтенсивним почервонінням та утворенням міхурів, які наповнюються прозорою водою.

Щоб не сталося таких неприємних наслідків, варто одразу після термічного опіку надати домедичну допомогу.

Що робити при опіках

Отож, насамперед обробіть рану прохолодною водою чи водою кімнатної температури. Важливо це зробити одразу і не пізніше трьох годин після ураження.

Використайте протиопікову пов’язку, якщо маєте таку. Вона добре охолоджу місце опіку та зменшує ймовірність виникнення пухирів. Якщо такої пов’язки немає, тоді прикрийте опік стерильною пов’язкою з марлі. Випийте воду і прийміть знеболювальну таблетку, якщо відчуваєте, що палець сильно пече, а біль не вщухає.


Опік перев'яжіть пов'язкою з марлі / Фото Pexels

Що не можна робити при опіках

Категорично заборонено прикладати до опіку лід. Якщо ви раніше цим грішили, то зовсім забудьте про таке "лікування".

Не варто змащувати опіки олією чи алое вера. Не рекомендовано проколювати пухирі, а якщо вони луснуть – перемотайте палець стерильною пов’язкою.

Що не менш важливо – забудьте про використання препаратів, що містять спирт, адже через це опік може лише посилитися.