Цукор – джерело енергії, яка необхідна для нашої повноцінної працездатності. Однак його надмірна кількість може стати причиною ожиріння, спровокувати проблеми з серцем, збільшити ризик розвитку діабету та погіршити стан зубів. Саме через це ВООЗ рекомендує мінімізувати кількість цукру в раціоні, повідомляє Корисно 24.
На думку лікарів та дієтологів, максимальна рекомендована кількість спожитого цукру протягом дня має становити не більше 10% від загального числа калорій в день. Безліч непрофесійних дієтологів та блогерів підхоплюють цю ідею, коли розробляють ваш план харчування. Але є одне "але": рекомендація про 10% поширюється виключно на столові цукри, які додаються в продукти для підсилення їх смаку. А ось цукор у фруктах можна споживати в необмеженій кількості. Звісно, якщо у вас немає індивідуальних протипоказань, алергічних реакцій чи непереносимості.
Читайте також: Овочі, зелень та заморожені суміші: нутриціологиня розповіла, що їсти взимку
Надходження різних цукрів
Фруктоза з фруктів потрапляє в печінку повільно: спершу ми ретельно пережовуємо яблуко, потім організм бере тайм-аут, щоб перетравити його та засвоїти всі необхідні елементи. А ось цукор з соку потрапляє в організм швидко, органи не працюють на вивільнення клітковини, таким чином ми отримаємо різкий перепад глюкози, який провокує подальший голод.
Чому на дієтах можна їсти фрукти / Фото Pexels
Який цукор міститься у продуктах
Сахароза Зустрічається майже у всіх рослинах. Її склад – це пара простих цукрів: фруктози та глюкози. Перша міститься у фруктах, ягодах, овочах та меді. Інша вважається солодшою і знайти її можна в меді та фруктах.
Тож скільки фруктів допоможуть отримати оптимальну кількість цукрів
Здоровій людині не потрібно відстежувати кількість цукру у фруктах. Тому не відмовляйте собі в мандаринах, бананах, ківі чи яблуках.
Але, якщо вам цікаво дізнатися про калорійність улюблених продуктів та дізнатися, що краще їсти посеред дня, а що – відкласти на вечір, ознайомтеся з порівняльною таблицею, де вказано приблизний вміст цукрів у різних фруктах.
Назва фруктів | Сахароза (на 100 грамів) | Фруктоза (на 100 грамів) | Глюкоза (на 100 грамів) | Кількість цукрів (на 100 грамів) |
Лимон | 0,5 | 0,7 | 0,9 | 2,1 |
Кавун | 3,4 | 2,3 | 1,3 | 7 |
Полуниця | 1,4 | 3 | 2,6 | 7 |
Персик | 5,2 | 1,1 | 1,1 | 7,4 |
Смородина | 0,6 | 4,4 | 3,5 | 7,5 |
Груша | 0,9 | 4,8 | 2,3 | 8 |
Апельсин | 4 | 2,2 | 2 | 8,2 |
Слива | 3,8 | 1,3 | 3,1 | 8,2 |
Чорниця | 0,1 | 4,6 | 3,7 | 8,4 |
Яблуко | 2,8 | 4,4 | 2,1 | 9,3 |
Ананас | 5,5 | 2,5 | 2 | 10 |
Ківі | 1,3 | 4,3 | 4,6 | 10,2 |
Манго | 9 | 2,6 | 0,8 | 12,4 |
Банан | 6,4 | 2,7 | 4,4 | 13,4 |
Виноград | 0,5 | 7,1 | 7,4 | 15 |