Цукор – джерело енергії, яка необхідна для нашої повноцінної працездатності. Однак його надмірна кількість може стати причиною ожиріння, спровокувати проблеми з серцем, збільшити ризик розвитку діабету та погіршити стан зубів. Саме через це ВООЗ рекомендує мінімізувати кількість цукру в раціоні, повідомляє Корисно 24.

На думку лікарів та дієтологів, максимальна рекомендована кількість спожитого цукру протягом дня має становити не більше 10% від загального числа калорій в день. Безліч непрофесійних дієтологів та блогерів підхоплюють цю ідею, коли розробляють ваш план харчування. Але є одне "але": рекомендація про 10% поширюється виключно на столові цукри, які додаються в продукти для підсилення їх смаку. А ось цукор у фруктах можна споживати в необмеженій кількості. Звісно, якщо у вас немає індивідуальних протипоказань, алергічних реакцій чи непереносимості.

Читайте також: Овочі, зелень та заморожені суміші: нутриціологиня розповіла, що їсти взимку

Надходження різних цукрів

Фруктоза з фруктів потрапляє в печінку повільно: спершу ми ретельно пережовуємо яблуко, потім організм бере тайм-аут, щоб перетравити його та засвоїти всі необхідні елементи. А ось цукор з соку потрапляє в організм швидко, органи не працюють на вивільнення клітковини, таким чином ми отримаємо різкий перепад глюкози, який провокує подальший голод.


Чому на дієтах можна їсти фрукти / Фото Pexels

Який цукор міститься у продуктах

Сахароза Зустрічається майже у всіх рослинах. Її склад – це пара простих цукрів: фруктози та глюкози. Перша міститься у фруктах, ягодах, овочах та меді. Інша вважається солодшою і знайти її можна в меді та фруктах.

Тож скільки фруктів допоможуть отримати оптимальну кількість цукрів

Здоровій людині не потрібно відстежувати кількість цукру у фруктах. Тому не відмовляйте собі в мандаринах, бананах, ківі чи яблуках.

Але, якщо вам цікаво дізнатися про калорійність улюблених продуктів та дізнатися, що краще їсти посеред дня, а що – відкласти на вечір, ознайомтеся з порівняльною таблицею, де вказано приблизний вміст цукрів у різних фруктах.

Назва фруктів Сахароза
(на 100 грамів)
Фруктоза
​(на 100 грамів)
Глюкоза
​(на 100 грамів)
Кількість цукрів
​(на 100 грамів)
Лимон 0,5 0,7 0,9 2,1
Кавун 3,4 2,3 1,3 7
Полуниця 1,4 3 2,6 7
Персик 5,2 1,1 1,1 7,4
Смородина 0,6 4,4 3,5 7,5
Груша 0,9 4,8 2,3 8
Апельсин 4 2,2 2 8,2
Слива 3,8 1,3 3,1 8,2
Чорниця 0,1 4,6 3,7 8,4
Яблуко 2,8 4,4 2,1 9,3
Ананас 5,5 2,5 2 10
Ківі 1,3 4,3 4,6 10,2
Манго 9 2,6 0,8 12,4
Банан 6,4 2,7 4,4 13,4
Виноград 0,5 7,1 7,4 15