Людський організм не здатен продукувати кальцій самостійно. Тому нам так важливо отримувати його з харчових продуктів.

До теми Втома та сонливість: як зрозуміти, що це ознаки дефіциту кальцію

Існує 2 стани, про які вам потрібно знати:

Гіперкальціємія (високий рівень кальцію в сироватці крові)

Основні причини – незбалансований раціон, порушення роботи паращитовидних залоз, надлишок вітаміну D, хвороби кісток і пухлини.

Гіпокальціємія (низький рівень)

Він виникає внаслідок дисфункції паращитовидних залоз, бідного раціону, при застосуванні деяких лікарських препаратів і захворювань нирок.

Кальцій в молочних продуктах: міф чи реальність

Багато з нас вважає, що найбільше кальцію міститься в молоці та похідних продуктах. Проте – це лише міф. Щоб отримати достатню добову кількість макроелемента (1000 міліграм для дорослих), варто зібрати тарілку, наповнену різними кольорами та текстурами.

Список продуктів, багатих кальцієм:

  • Насіння (мак, кунжут, льон);
  • Твердий витриманий сир;
  • Боби (нут, горох, едамаме, маш, соя);
  • Горіхи (мигдаль, фундук);
  • Петрушка;
  • М'який сир;
  • Йогурт;

Щоб вони засвоювалися потрібні вітамін D, білкові продукти, магній і фосфор. Водночас чай, кава, какао, щавель та шпинат перешкоджають його засвоєнню.