Читайте також Чи справді варто їсти супи: нутриціологиня розповіла про користь та шкоду від першої страви
Дієта, багата фруктами та овочами, допомагає знизити ризик численних хронічних захворювань, які є основними причинами смерті, включаючи серцево-судинні захворювання і рак. Проте, за даними Американських центрів по контролю і профілактиці захворювань, тільки кожен десятий дорослий вживає достатню кількість рослинної їжі.
3 порції овочів і 2 порції фруктів асоціюються з довголіттям / Фото Pexels
Донг Д. Ван, епідеміолог, дієтолог і член медичного факультету Гарвардської медичної школи разом з колегами проаналізували дані декількох досліджень, які тривали впродовж 30 років та виявили, що:
- Споживання 5 порцій фруктів і овочів в день пов'язано з найнижчим ризиком смерті. Зокрема дослідження зафіксувало скорочення ризику розвитку хвороб серця та інсульту; нижчий ризик смерті від раку та нижчий ризик смерті від респіраторних захворювань.
- Вживання більшої кількості рослинної їжі (6 порцій та більше) не продемонструвало додаткових переваг.
- Вживання двох порцій фруктів і трьох порцій овочів в день були пов'язані з високими показниками довголіття.
- Не всі рослинні продукти володіють однаковими перевагами для здоров'я. Наприклад, крохмалисті овочі, такі як горох і кукурудза, картопля, а також фруктові соки не пов'язані зі зниженням ризику смерті або з профілактикою специфічних хронічних захворювань.
- Зелені листові овочі, включаючи шпинат, салат і капусту, а також фрукти й овочі, багаті бета-каротином і вітаміном С (цитрусові, ягоди та морква), показали найбільшу користь. Минулі дослідження показали, що такий ефект досягається завдяки клітковині, якою багаті ці продукти.
Така кількість фруктів та овочів демонструє найбільшу користь з точки зору профілактики основних хронічних захворювань та є відносно доступною для вживання, – зазначають автори дослідження.
Нагадаємо, що згідно з дієтичними нормами, жінки повинні споживати щонайменше 1,5 склянки фруктів та 2,5 склянки овочів щодня. Чоловікам потрібно більше – принаймні 2 склянки фруктів та 3,5 склянки овочів протягом доби.