Натуральні замінники здаються кориснішими за цукор, але насправді їх вітамінно-мінеральний склад не надто відрізняється. Наприклад, мед і цукор мають однакові поживні переваги, і вживання натуральних замінників, як правило, не надасть додаткових переваг для здоров’я.
Споживання занадто великої кількості підсолоджувачів може призвести до таких проблем, як карієс і збільшення ваги. Тому натуральні замінники цукру в раціоні слід обмежити так само, як й інші види цукру, і вживати їх в помірних кількостях.
Зверніть увагу Стрес впливає на ваш імунітет: як боротися, щоб врятувати своє здоров'я
Які існують натуральні замінники цукру
Серед натуральних замінників цукру можна знайти:
- екстракт листя стевії – популярний підсолоджувач із смаком, схожим на лакрицю, та гірким присмаком. Через присмак його часто змішують з іншими підсолоджувачами. Він у 200 – 400 разів солодший за цукор;
- екстракт монахового фрукта – це підсолоджувач, отриманий із соку азіатської субтропічної дині. Він має легкий фруктовий смак, тому його також часто змішують з іншими підсолоджувачами. Він у 100 – 250 разів солодший за цукор;
- кокосовий цукор – це натуральний цукор, виготовлений із соку кокосових пальм. У процесі виробництва він менше обробляється, ніж білий цукор, і має нижчий глікемічний індекс. Це проста альтернатива цукру;
- мед виробляється бджолами з квіткового нектару або виділень (медяної роси) інших комах шляхом ферментативної діяльності та випаровування води. Він може мати нижчий або такий самий глікемічний індекс, як цукор, залежно від сорту меду.
Мед є теж натуральним замінником цукру / Фото Unsplash
- кленовий сироп – це солодкий сироп із соку клена. Його часто використовують як добавку до млинців або вафель, але він також є популярним замінником цукру.
- меляса – це темна, гірко-солодка рідина, яка залишається після того, як із сирої тростини добудуть весь цукор. Через насичений смак патоку краще використовувати в невеликих кількостях.
Натуральні підсолоджувачі зазвичай дорівнюють цукру, за винятком екстракту листя стевії та екстракту монахового плоду. Перше в 200 – 400 разів солодше цукру, а друге в 100 – 250 разів.