Повноцінне харчування є життєво важливим для нашого фізичного та психічного благополуччя. Через швидкий темп життя ми часто не задумуємося про свій ранковий раціон, особливо це стосується їжі, яку ми споживаємо одразу після сну.

Сніданок – це зазвичай їжа, яку ми їмо натщесерце. Її мета полягає в тому, щоб зрозуміти, як оптимізувати продукти, які ми їмо, щоб покращити травлення та максимізувати засвоєння ключових поживних речовин. Тому, щоб допомогти вам зробити усвідомлений вибір, ми розповімо про 5 продуктів, яких слід уникати натще.

Зверніть увагу Користь і шкода фруктів: скільки бананів можна їсти на день

Фруктові соки

Для багатьох із нас фруктовий сік є основним продуктом харчування. Однак натщесерце він може створити додаткове навантаження на підшлункову залозу. А цукор у вигляді фруктози може негативно вплинути на вашу печінку.

Згідно з дослідженнями Департаменту наук про харчування Університету Торонто, під час вичавлювання фруктового соку частина корисної клітковини втрачається, оскільки соковидавлювачі відокремлюють сік від багатої клітковиною м’якоті та шкірки. Ця втрата клітковини у фруктових соках може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові, ніж тоді, коли ми їмо справжні фрукти.

Цитрусові

Цитрусові, такі як гуава та апельсини, можуть збільшити вироблення кислоти в кишківнику, збільшуючи ризик гастриту та виразки шлунка. А велика доза клітковини та фруктози цитрусів може уповільнити роботу травної системи, якщо їх їсти натщесерце.


Цитруси не можна їсти натще / Фото Unsplash

Кава

На жаль, цей еліксир життя, якщо його споживати натщесерце, може призвести до кислотності, оскільки він стимулює секрецію соляної кислоти в травній системі, що може спричинити гастрит.

Йогурт

Вживання кисломолочних продуктів, таких як йогурт, натщесерце робить спожиті молочнокислі бактерії, неефективними. Усе через високий рівень кислотності шлунка. Крім того, шлунок виробляє соляну кислоту, що теж призводить до кислотності.


Йогурти теж не можна їсти натщесерце / Фото Unsplash

Салат

Сирі овочі багаті клітковиною, яка може створювати додаткове навантаження на порожній шлунок, викликаючи метеоризм і біль у животі. Помідори, наприклад, містять дубильну кислоту, яка, контактуючи з шлунковим соком у шлунку, може викликати подразнення шлунка.

Важливо бути обережним не тільки з тим, що ви їсте, але і з тим, коли ви їсте. Завжди існують різні альтернативи, які ви можете вживати натщесерце, що допоможуть вам відмовитися від неправильної ранкової звички.