Прищі – поширене захворювання шкіри, яке вражає майже 10% населення світу. Багато факторів сприяють розвитку прищів, включаючи вироблення шкірного сала та кератину, бактерії, що викликають прищі, гормони, закупорені пори та запалення. Харчування – теж важливий чинник.
Зверніть увагу Побутові травми: які вони бувають та як надати першу допомогу
Яка їжа стимулює появу прищів
Рафіновані злаки та цукор
Люди з акне, як правило, споживають більше рафінованих вуглеводів, ніж люди з невеликою кількістю прищів або без них.
Продукти, багаті рафінованими вуглеводами:
- хліб, крекери, пластівці або випічка з білого борошна;
- макарони з білого борошна;
- білий рис і рисова локшина;
- содові та інші підсолоджені напої.
- тростинний цукор, кленовий сироп, мед.
Одне дослідження показало, що люди, які часто вживають доданий цукор, мають на 30% більший ризик розвитку прищів. А ті, хто регулярно їсть тістечка, мають на 20% більший ризик.
Цей підвищений ризик можна пояснити впливом рафінованих вуглеводів на рівень цукру в крові та інсуліну.
Молочні продукти
Відомо, що молоко підвищує рівень інсуліну, незалежно від його впливу на рівень цукру в крові, що може погіршити акне.
Коров'яче молоко також містить амінокислоти, які стимулюють печінку виробляти більше IGF-1, який пов'язують із розвитком акне.
Вживання молочних продуктів сприяє появі прищів / Фото Unsplash
Фастфуд
Продукти швидкого харчування, такі як гамбургери, нагетси, хот-доги, картопля фрі, газовані напої та молочні коктейлі, можуть підвищити ризик акне.
Одне дослідження за участю понад 5 000 китайських підлітків і молодих людей показало, що регулярне вживання фастфуду підвищує ризик на 17%.
Окреме дослідження за участю 2 300 турецьких чоловіків показало, що часте вживання гамбургерів або сосисок на 24% підвищує ризик розвитку прищів.