Яйця – поживні, відносно низькокалорійні продукти, насичені жирами, білком, вітамінами й мінералами. Крім цього яйця багаті лютеїном, холіном та зеаксантином, які корисні для очей та підтримки когнітивного розвитку.

До теми Смажене, варене чи омлет: який спосіб приготування яєць вважається найбільш корисним

Скільки яєць вживати дорослим

Дослідження не вивчали споживання більше 3-х яєць в день. В багатьох рекомендаціях вказано, що норма – це 1 яйце в день; безпечно вживати 2 – 3 яйця на день, якщо це відбувається не регулярно.

На Великдень дорослим спокійно можна з'їсти до 4-х яєць, але пам'ятайте, що вони вже містяться в інших стравах (випічка, салати).

Скільки яєць вживати дітям

Яйця можна дітям з 6 місяців, з початку прикорму, але пам'ятайте, що це продукт-алерген!

  • Дітям віком 1 – 3 роки: ½ – 1 яйце в день, 3 – 4 рази на тиждень;
  • після 3-х років – 1 яйце 1 раз в день, 4 – 5 раз на тиждень.

Навіть під час свят пам'ятайте, що харчування має бути збалансованим та різноманітним – за принципом здорової тарілки.

Як правильно зберігати та готувати яйця

Дозоване споживання яєць не пов'язане з підвищенням ризиком захворювань серцево-судинної системи. Утім, холестерин міститься в інших продуктах, які поєднуються з яйцями. Тож вживання будь-якої їжі повинне бути дозованим.

Правильне зберігання та ретельне приготування – найбезпечніший варіант профілактики харчових отруєнь.

  • Готуйте яйця до повної готовності (10 – 12 хв), щоб зменшити ймовірність виникнення бактерій.
  • Не зберігайте крашанки без холодильника понад 2 години.
  • Правильно зварені яйця, залишаються свіжими в шкаралупі до 1 тижня в холодильнику.
  • Термін придатності яєць – 28 днів.