Лимонний сік має низку переваг для здоров’я, що пов'язано з багатим вмістом вітаміну С та калію. Регулярне додавання лимонного соку у свій раціон допомагає знизити ймовірність розвитку діабету, а його антибактеріальні властивості роблять цей продукт знахідкою в сезон пониженого імунітету.
Читайте також Від чорної смородини до помідорів: 20 продуктів з найбільшим вмістом вітаміну С
Лимони багаті вітаміном С, кальцієм, калієм і фолієвою кислотою. Тож не дивно, що сік цього цитрусового позитивно впливає на організм.
Покращує травлення
Чим корисний сік лимона / Фото Pexels
Лимоні багаті клітковиною, яка стимулює вироблення ферментів, що допомагають позбутися небажаних відходів з організму. Лимонний сік, своєю чергою володіє потужними діуретичними властивостями та усуває затримку рідини в організмі.
Крім цього поєднання м’якоті лимона зі шкіркою фрукта може знизити ризик закрепів.
Бореться з каменями в нирках
У м'якоті цитрусових плодів містяться органічні кислоти, серед яких найбільше лимонної і яблучної. Саме вони сприяють тому, що сік, вичавлений з лимона, руйнівно впливає на камені в нирках.
Однак, плід впливає не на всі види каменів. Розчиненню піддаються тільки конкременти, що складаються з солей сечової кислоти – урати, які утворюються при підвищенні кислотності сечі. Відповідно, для їх розчинення достатньо зрушити в лужну сторону pH урини. Лимонна кислота легко справляється з подібним завданням.
Під впливом кислоти, що міститься в лимоні, камені або повністю розчиняються, або зменшуються в розмірах, а залишки легко і майже безболісно виводиться разом з сечею.
Допомагає схуднути
Сік лимона допомагає схуднути / Фото Pexels
Сік і цедра лимона є додатковими постачальниками вітаміну С, антиоксидантів та пектину – речовини, яка подовжує відчуття ситості. Це приглушує наш апетит впродовж дня і відповідно захищає від імпульсивних шкідливих перекусів з порожніми калоріями.
Покращує стан шкіри
Регулярне вживання лимонів очищує шкіру, роблячи її гладкою та сяючою. А вітамін С сприяє синтезу колагену, що додає шкірі ще один захисний шар.
Знижує ризик розвитку діабету
Вміст цукру в лимоні становить всього лише 2,5%, зате плід багатий:
- глюкозою – 0,8 – 1,3%;
- фруктозою – 0,6 – 1%;
- сахарозою – 0,7 – 1,2%.
А це означає, що при заміні фруктово-ягідних напоїв на сік лимону, у вас зменшиться ризик діабету.
Ще одна перевага соку лимону – його клітковина. Саме вона не дає можливості підвищити рівень цукру понад норму та запобігає різким стрибкам глюкози в крові.