Білий рис дуже неоднозначний продукт. Він має як корисні, так шкідливі властивості. Проте головна причина його уникати тим, хто намагається схуднути, – калорійність (у 100 грамах злаку 350 калорій.
Цікаво Капучино майже втричі калорійніше за Coca-Cola: все про напої, які ви вживаєте за тиждень
Шкода та користь білого рису
Чимало дієтологів та експертів з харчування рекомендують віддавати перевагу коричневому рису, адже у ньому після приготування зберігається 80% поживних речовин на відміну від білого рису, який при термічній обробці втрачає верхній шар злаку. Саме там міститься переважна більшість вітамінів і корисних елементів. Однак білому рису вдається все ж утримати частину поживних речовин:
- вітаміни групи B, амінокислоти, калій, фосфор, які важливі для нашого організму, адже зміцнюють нігті, покращують роботу кишківника й здатні сповільнити процеси старіння шкіри;
- складні вуглеводи, які слугують джерелом енергії та підтримкою для м'язів;
- корисний білок: лише 100 грамах продукту є 7 грамів важливої речовини.
Коричневий рис корисніший / Фото Pexels
До того ж рис має позитивний вплив на пам'ять, зміцнює серцево-судинну систему та знижує рівень шкідливого холестерину. Цей продукт також безпечний для алергіків, адже не містить глютену, на відміну від інших злаків.
Проте є і негативні сторони. Найбільше вони очевидні людям з надмірною вагою. Для них рис протипоказаний через високу калорійність. Також злак у поєднанні з м'ясом створює важкість у шлунку та не потішить тих, у кого кишкові кольки чи закрепи.
До теми Жир чи цукор: що для людини гірше
Як зробити білий рис корисним
Рецептом поділилась дієтологиня Тетяна Лакуста. Після приготування рису експертка рекомендує відправити його у холодильник. Тоді частина крохмалю, який є у складі, перетвориться на стійкий та не буде всмоктуватись.
Як зробити білий рис кориснішим / Фото Pexels
Далі додаємо до рису рибу, птицю, м'ясо чи яйця. Не забудьте про зелень та насіння, які є джерелом вітамінів групи B та магнію. Гарно доповнять ваш корисний прийом їжі овочі, багаті клітковиною. У тандемі білки, жири та клітковина перешкоджають всмоктуванню вуглеводів, насичують організм необхідним.