Часник переважно додають до їжі для смаку. Але переваги цієї рослини виходять далеко за рамки приправи: він містить потужні антиоксиданти та сполуки, які забезпечують здоров'я. Чому варто додати часник у свій раціон – читайте в матеріалі.
Цікаво Жир чи цукор: що для людини гірше
3 переваги часнику з переконливими доказами
Має протизапальні властивості
Завдяки потужним антиоксидантам і сполукам сірки часник може допомогти зменшити запалення та захистити клітини від старіння, окисного стресу та пошкодження.
Аліцин – це сіркоорганічна сполука, яка міститься в часнику. Багато доклінічних досліджень показали, що сіркоорганічні сполуки з часнику можуть мати протизапальні властивості.
Якщо ви страждаєте від запального захворювання, то можете максимально використати вживати сирий часник. Згідно з дослідженням 2013 року в "Харчовій та хімічній токсикології", часник справді мав протизапальний ефект. Сирим він виявляв сильніший ефект, ніж часник, який був приготовлений.
Переваги часнику / Фото Unsplash
Позитивно впливає на серце
Якщо ви хочете підтримувати своє серце у відмінній формі, починайте приправляти страви часником. Він знижує артеріальний тиск, і відповідно – ризик серцевих захворювань та інсульту.
Також часник зменшує нестабільну стенокардію (відсутність припливу крові та кисню до серця), підвищує еластичність кровоносних судин, зменшує оклюзійне захворювання периферичних артерій (відсутність припливу крові до кінцівок) і уповільнює прогресування кальцію.
"Дані клінічних випробувань вказують на те, що часник відіграє важливу роль у запобіганні або уповільненні серцево-судинних захворювань", — пишуть автори огляду в The Journal of Nutrition.
Може підтримувати здоровий стан печінки
Часник може активувати ферменти печінки, які допомагають організму виводити токсини природним шляхом, згідно з медичним центром Фішера-Тітуса, лікарня в Огайо.
Що стосується конкретного зв’язку між часником і жировою хворобою печінки: згідно з дослідженням у січні 2016 року в Advanced Biomedical Research, добавки часникового порошку допомагають зменшити масу тіла та жир у людей з жировою хворобою печінки.