Логічно, що для того, щоб зробити продукт безпечнішим та чистішим, хочеться помити чи хоча б сполоснути його під проточною водою. Але з м’ясом і птицею інша історія. Їх мити не треба.

Читайте також Чи можна захворіти, з'ївши сире м'ясо: пояснення терапевта

Це одна з найпоширеніших помилок на кухні. Миття з оцтом, лимоном, солоною водою та інші "лайфхаки" також зайві.

Чому не мити

Бактерії, що містяться в сирому м’ясному та пташиних соках, можуть поширюватися на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Це називається перехресним забрудненням. Тобто бактерія, яка була в м’ясі та спокійно б загинула при температурній обробці, поширюється в тарілки з салатами, на ножі, на раковину, де ми миємо іншу їжу та посуд.

Приготування їжі до потрібного стану при високих температурах (смаження, запікання, варіння або гриль), вбиває мікроби на м’ясі та птиці.

  • Для свинини, баранини, телятини – безпечна внутрішня температура – 62 – 63°C
  • Для птиці – 74°C

Інші правила безпеки при роботі з м'ясом

  • Якщо ви готуєте м’ясо, після цього обов’язково мийте руки, особливо перед приготуванням інших страв чи перед прийомом їжі (мити руки в такому разі варто мінімум 20 секунд, обов'язково з милом).
  • Найкращий варіант – приготувати всі страви й лише після цього переходити до розробки та термообробки м'яса чи птиці.
  • Після нарізки важливо мити всі поверхні та посуд гарячою водою.
  • Оптимально подбати про окрему дошку для м’яса.

Чому це важливо

Нехтуючи цими порадами, можна зіткнутися з хворобами харчового походження. Серед найпоширеніших інфекцій, яких варто остерігатися:

  • сальмонельоз,
  • кампілобактеріоз,
  • норовірус.