Важливо розуміти, що картопля, яка вже проросла, автоматично стає для вашого організму джерелом небезпечних токсинів. Чи можна врятувати овоч та що кажуть про це вчені, читайте далі.

Цікаво Запечені спагеті з сиром: смачний і дуже ситний обід, який сподобається усім

Чим небезпечна проросла картопля

Проросла картопля славиться кількістю небезпечних токсинів всередині, а саме соланіном. Це отруйний глікоалкалоїд, що виробляється в рослинах та викликає складні наслідки при потраплянні в організм. Про шкоду зеленої картоплі розповів експерт в галузі садівництва з Університету Ноттінгем Трент.

Нумо розбиратись, чому картопля, яка готова до висаджування, не придатна для вживання. Картопляні "вічка" – це свого роду бруньки: якщо плід вчасно не викопати, з них проросте нове листя. Тривале зберігання у шафі чи підвалі зумовлює певну видозміну "бульок", з яких формуються довгі пагони, цей процес неабияк пришвидшує світло та тепло.


Проросла картопля небезпечна / Фото Pexels

Саме світло стає головною причиною активності фізіологічних процесів, які відбуваються у картоплі, тож вона швидко зеленіє. Хлорофіл, який забарвлює овоч, не шкідливий, а навіть корисний для організму завдяки великому вмісту мінералів. І було б супер, якби на цьому етапі процес призупинився, але ж ні.

Світло та тепло продукують і соланін – хімічну речовину, про яку ми згадували вище. Вона викликає симптоми отруєння: нудоту, блювоту, діарею, спазми шлунка, печіння горла, головний біль і запаморочення. У гіршому випадку інтоксикацію можуть супроводжувати судоми, дезорієнтація, підвищення температури – це якщо ви добряче поласуєте кількома кілограмами зеленої картоплі, що малоймовірно.

І якщо від небезпечного соланіну частково можна себе врятувати (для цього потрібно почистити картоплю) то повернути їй поживні речовини навряд чи вдасться. Річ у тім, що токсичний компонент накопичується під шкіркою картоплі і в нових пагонах, а вуглеводи та вітаміни втрачаються через активні зміни, які відбувають всередині. Тож зелену пророслу картоплю безпечніше відправити точно не у каструлю.