Сьогодні ми розповімо про всі нюанси заморозки овочів і грибів на зиму. Адже є продукти, які краще взагалі не заморожувати.

Цікаво Як колір посуду впливає на ваш апетит: цікаві факти, про які ви не знали

Як заморозити овочі та гриби на зиму

Контейнери та пакети, непридатні для заморожування продуктів:

  • целофанові харчові пакети;
  • Ziploc-пакети;
  • пластикові харчові контейнери;
  • поліетиленова плівка;
  • формочки для льоду;
  • харчова алюмінієва фольга.

Які продукти краще не заморожувати

  • листя салату. Після заморожування він втратить свій вигляд і смак.
  • огірки. Цей овоч не втратить своїх смакових якостей, але і вигляд буде поганий. Через велику кількість вологи його консистенція може істотно змінюватися.
  • редис. Він кристалізується і втрачає свої корисні властивості. При розморожуванні стає рідким, кашоподібним і несмачним.
  • картопля. При домашньому (некомерційному) заморожуванні картопля швидко втрачає смак і стає солодкуватою.
  • кавун. Краще не заморожувати через величезну кількість води в ньому. Ви ризикуєте при розморожуванні отримати замість ароматної м'якоті щось рідке і безформне.
  • цибуля. Цей овоч стане м'яким, тому його краще взагалі не заморожувати.
  • часник. Як і цибуля, часник втрачає свій первісний вигляд, а також смак та запах, і стає м'яким.

Як заморозити гриби

Дістаньте гриби з упаковки і ретельно промийте кожен гриб. З плодоніжок і капелюшків виріжте потемнілі місця.

Викладіть промиті гриби на паперові рушники і дайте їм добре обсохнути. Щоб прискорити процес, кожен гриб можна протерти окремо.

Гриби наріжте шматочками. Ви можете розділити їх на половинки, четвертинки або нарізати. Дрібні гриби можна заморозити цілком. Розкладіть гриби в контейнери для заморозки і поставте в морозилку.


Як морозити гриби / Фото Unsplash

Як заморозити кукурудзу

Правильно очистьте качан. Щоб кукурудза зберегла свій смак і форму, перед заморожуванням її необхідно бланшувати. Для цього поставте на плиту велику каструлю з водою і доведіть воду до кипіння.

Покладіть кукурудзу у воду, накрийте каструлю кришкою і відваріть 5 хвилин. Не соліть, щоб зберегти консистенцію та смак овочів.

Перед тим, як витягнути кукурудзу з каструлі, підготуйте миску з холодною водою. Вода повинна бути крижаною, а не просто прохолодною. Можна навіть додати кубики льоду. Остудіть у воді кукурудзу приблизно 5 хвилин.

Викладіть качан на паперовий рушник або серветку і залишіть стекти. Коли кукурудза трохи підсохне, покладіть його на обробну дошку передньою частиною вниз. Гострим ножем акуратно зріжте з нього зерна.

Покладіть зерна тонким шаром на обробну дошку або на велике блюдо, застелене серветками. Це допоможе кукурудзі рівномірно охолонути і позбавить від зайвої вологи. Коли ядра охолонуть, розкладіть їх в контейнери для заморожування і покладіть в морозилку.

Як морозити кукурудзу / Фото Unsplash

Як заморозити гарбуз

Добре вимийте гарбуз і очистьте від шкірки. Буде легше, якщо нарізати його кільцями або дрібнішими шматочками і очистити кожен шматочок окремо.

Вимийте шматки і викладіть на паперові рушники, щоб вони висохли. Обгорніть обробну дошку поліетиленовою плівкою, але не відрізайте плівку від рулону.

Розкладіть шматочки гарбуза на дошці так, щоб вони не торкалися один одного. Зверху знову оберніть плівкою. Зніміть залишки плівки. Покладіть гарбуз в морозилку для первинної заморозки. Коли шматочки стануть достатньо твердими, зніміть їх з дошки та покладіть у контейнери, а потім знову – в морозильну камеру.

Заморожування гарбуза / Фото Unsplash

Як заморозити болгарський перець

Болгарський перець помийте і обсушіть за допомогою паперових рушників. Очистьте від насіння. Для цього необхідно зрізати верхівку по колу і витягнути відходи.

Якщо ви хочете заморозити перець для фарширування, то просто покладіть його в контейнер для заморожування, а тоді – в морозилку, склавши капелюшки перців один в одного.

Якщо ви плануєте використовувати перець у салатах, тушкованому м’ясі або супах, перед заморожуванням його потрібно нарізати. Кожен перець наріжте соломкою або кубиками і обсушіть рушником. Покладіть нарізані перці в контейнер для заморожування і поставте в морозилку.

Заморожування болгарського перцю / Фото Unsplash

Як заморозити зелень

Спосіб №1.

Промийте зелень і обсушіть її паперовими рушниками. Наріжте її дрібно і покладіть в пакет або контейнер для заморожування і поставте в морозилку.

Для незвичайних смакових поєднань можна спробувати заморозити кілька видів зелені в одній ємності.

Перший спосіб заморожування зелені / Фото Unsplash

Спосіб №2.

Промийте зелень і заберіть зайву воду паперовими рушниками. Дрібно наріжте їх і покладіть у формочки для льоду, заповнені приблизно наполовину.

У кожен кубик налийте соняшникову олію і поставте в морозилку. Через добу ви можете витягнути заморожені кубики та покласти їх у інший контейнер або пакет для зберігання.