Феномен нейтралізації шкідливої дії став можливим завдяки вченим з Університету RMIT. Як працює унікальна речовина, розповідаємо у нашому матеріалі.

Цікаво Побутові травми: які вони бувають та як надати першу допомогу

Це зробить десерти безпечними

Команда винахідників з Університету RMIT вирішила розробити речовину, яка могла б спростити життя мільйонам людей на планеті. Називається унікальний плід експериментів FiberX, який схожий на клітковину, але не впливає на смак та текстуру страв.

У складі речовини природні крохмали, які отримують з пшениці, кукурудзи та маніоки. Працює винахід за принципом справжньої клітковини: сприяє покращенню травлення в кишківнику та допомагає мікроорганізмам у товстій кишці ферментувати їжу.


Вчені винайшли замінник клітковини / Фото Pexels

Тепер ми можемо додавати додаткову кількість клітковини в такі продукти, як білий хліб, без зміни смаку або текстури, що на сьогодні є однією з основних проблем з багатьма комерційно доступними добавками з клітковиною. Наш продукт навіть не помітний після додавання. Це схоже на те, як батьки ховають овочі в дитячу їжу, щоб зробити її поживнішою,
– пояснює технолог харчових продуктів Асгар Фаранакі.

Вчені відштовхувались від смакових якостей, тож для них було принципово створити добавку-невидимку, яка б не впливала на текстуру продуктів. Під час експериментів вдалось додати до 20% FiberX – ця кількість була непомічена.

Зараз розробники активно працюють з інженерною групою Microtec, які допомагають впровадити FiberX у харчове виробництво. Важливими є систематизація та вдосконалення процесу створення замінника клітковини, щоб створити конкурентоспроможну ціну.