Ось прості поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування. Ними поділилася українська блогерка і консультантка з харчування Анастасія Голобородько.

Зверніть увагу 5 кроків до розладів харчової поведінки: ніколи не повторюйте цього

Яких правил осіннього раціону треба дотримуватися

Нутриціолог Анастасія вразила цікавим фактом – метеорологічна, тобто календарна осінь, – це не те саме, що й астрономічна осінь. У світі осінь настає з 21 – 23 вересня і триває аж до 22 грудня. Тобто зараз ми закінчуємо літо, і в кожного є ще час, аби підготувати свій правильний раціон.

Три важливі складові осіннього раціону

  1. У вересні-жовтні є ще досить великий вибір овочів, зелені, фруктів, ягід, коренеплодів. Однак слід бути обережними з переїданням солодкого: інжиру, винограду, сухофруктів.
    Контролюйте дозу цукру. Фрукт – якісний десерт після їжі, якщо ви здорові та тіло вже отримало нормальну порцію інших інгредієнтів.
  2. Восени вітаміну Д стає все менше, тому частіше вирушайте на прогулянку у сонячні дні. Коли похмуро, дозу цього вітаміну можна отримати з печінки тріски та яєць. Під час приготування зберігайте жовтки рідкими – пашот, варені, яєчня тощо. Також вітамін Д є у сардинах, скумбрії, тунці, частково в грибах.

Жовток зберігайте рідким / Фото Unsplash

  1. У холодну пору слід споживати більше прянощів, таких як: кмин, насіння кропу, гірчиця, імбир, кориця, кардамон, фенхель, лавр. Локальний акцент восени ставте на: листову зелень, капусту, гарбуз, батат, гриби, бобові.