Колосальні зміни, які відбуваються у жіночому організмі після настання менопаузи, можуть призвести навіть до втрати кісткової маси. Аби вберегти себе від цього та інших наслідків, вчені рекомендують додати у раціон чорнослив.
Цікаво Король осені: чому вам обов'язково треба їсти гарбуз
Чим корисний чорнослив
Ретельно дослідили корисну натуральну добавку вчені з Грузії. Команда експертів провела 16 випробувань на гризунах, які мали остеопороз чи остеопатію. До переліку не лікарських добавок увійшли й інші продукти, проте найкраще себе проявив саме чорнослив.
Це на практиці підтвердило 10 експериментів. Вони довели, що чорнослив та його екстракти ефективно знижують секрецію малонового діальдегіду та NO, підвищують експресію антиоксидантних ферментів і пригнічують запальні процеси у кістках.
Чорнослив корисний для здоров'я / Фото Unsplash
Інші два випробування, за допомогою яких досліджували вплив на кісткові тканини, показали, що щоденне вживання 50 – 100 грамів чорносливу протягом 6 − 12 місяців позитивно впливає на щільність кісток.
Дослідження стало справжнім відкриттям, адже захворювання скелета є надзвичайно поширеними, особливо часто серед жінок в період постменопаузи. Це пов'язано з дефіцитом естрогену, який провокує швидку втрату мінералів, що тягне за собою зниження щільності кісток. Невтішні прогнози кажуть, що до 2030 року поширеність недуги остеопорозу серед жінок віком 50 років і старше досягне 13,6 млн осіб.
Надалі команда планує дослідити, чи здатен чорнослив знизити окислювальний стрес.